Szabadság a pandémia árnyékában: Kiállítás nyílt a Budapest Parkban

„Együtt vagyunk szabadok" címmel hirdetett pályázatot 2021-ben a Zwack Unicum és a Budapest Park a hazai képzőművészek körében. A felhívásra jelentkező fiatal művészek feladata nem más volt, minthogy a Parkban lévő Unicum fán keresztül jelenítsék meg a szabadság érzését a pandémia tapasztalatainak tükrében. 

A pályázat eredményeként négy innovatív és formabontó alkotást kiállítás, a győztest pedig installáció formájában tekinthejtük meg májustól a Budapest Parkban. Ez utóbbiból egy póló is készült, amelynek megvásárlásával a bajba jutott zeneipari dolgozókat támogathatjuk. A pólót ezen az oldalon rendelhetjük meg 5900 forintért.

Sztefanu Marina, győztes pályaműve előttForrás: Budapest Park

Sztefanu Marina grafikus- és képzőművész nyertes pályaművét az Unicum gyógynövényei ihlette, ami a művész szerint kommunikációra és közösségépítésre motiválja a befogadót.

„A Budapest Park az önfeledt szórakozás helyszíne, az Unicum pedig, ami mindennek megágyaz. A munkáim befogadásához fontos az itt és most megélése, hogy a néző személyesen jelen legyen abban a térben, ahol a munka is szerepel. Ebben a pályázatban arra kaptam lehetőséget, hogy egy remek platformon keresztül juttassam el művészetem a széles tömegekhez" – mondta el a kihívás kapcsán Sztefanu Marina.

A Budapest Park kiállítása májustól láthatóForrás: Budapest Park

Míg Dóczi Attila képzőművész utópikus, a párhuzamos univerzumot és a jövőt egyszerre megjelenítő elképzelését saját tapasztalatai és családi eseményei ihlették, addig Rédling Hanna fotó-és vizuális művész munkájában a 3D, a klasszikus fotózás és különböző digitális megoldások egyidejű alkalmazásával kísérletezett. Balázs Nikolett képzőművész alkotása pedig a festészet és a szobrászat természetközeli motívumainak ötvözésével öleli át a fát. Az ő munkájuk egy hónapon keresztül tekinthető meg a Park nézőterén. A terveket több nézőpontból ábrázoló grafikák mellett a művészek saját szavai is olvashatók, amiben a szabadságuk személyes megélését, valamint a művek mögött húzódó inspirációt írják le.

A pályaművek szűrése és a győztes kiválasztása egy négytagú zsűri feladata volt. Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, Etentuk Inemesit, a Budapest Park kurátora és művészeti tanácsadója, Ott Anna, irodalmár, a Hadik Kávéház művészeti vezetője mellett Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere értékelte a beadott alkotásokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek