Döbbenetes összegért kelhet el Picasso egyik leghíresebb alkotása

Elárverezik Picasso egyik leghíresebb portréját. Pablo Picasso életének legtermékenyebb évében készült egyik híres érzéki ábrázolása a múzsájáról, ami először jelenik meg aukción – olvasható a The Guardian oldalán.

A Femme nue couchée (meztelenül fekvő nő) a jövő hónapban várhatóan több mint 60 millió dollárért (kb. 21 milliárd forint) kel majd el. „Picasso aranymúzsájáról, Marie-Thérèse Walterről készült portréi a 20. századi művészet tagadhatatlan ismertetőjegyei" – mondta Brooke Lampley, a festményt árusító Sotheby's globális képzőművészeti értékesítési részlegének elnöke.

Picasso egyik híres festményét, a meztelenül fekvő nőt 60 millió dollárért árverezik elForrás: AFP/Timothy A. Clary

A Femme nue couchée mélyen lírai óda volt a művésznek Marie-Thérèse iránti kötetlen vágyáról. Az uszonyszerű, végtelenül hajlékony végtagú nő ábrázolása tökéletesen megragadja Picasso zsenialitásának végső kifejeződését". Picasso kapcsolata Walterrel – amelyet a 20. század egyik nagy szerelmeként tartottak számon – hosszú évekig szigorúan őrzött titok volt.

A művész 45 évesen, boldogtalan házasságban élt, amikor beleszeretett a 17 éves Marie-Thérèse Walterbe. 1927-ben a párizsi Galeries Lafayette ablakán keresztül vette őt észre. „Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű dolgokat fogunk csinálni együtt. Picasso vagyok" – mondta a tinédzsernek, akinek fogalma sem volt róla, hogy kicsoda Pablo. A nő festményeket, rajzokat és szobrokat ihletett, amelyek közül néhányat Picasso nyolc évtizedes pályafutásának legnagyobb alkotásainak tartanak.

A Tate Modern négy évvel ezelőtti kiállítását Picasso 1932-es Walterről készült intenzív portréinak szentelték. A Femme nue couchée-ban a nőt egy tengeri lény érzéki végtagjaival ábrázolja. A nő lelkes és jártas úszó volt, akinek kecsessége a vízben tartósan lenyűgözte Picassót, de aki valójában soha nem tanult meg úszni. Tavaly Picasso Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse) című alkotása 103,4 millió dollárért (kb 36 milliárd forint) kelt el egy New York-i aukción.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek