Négyezer éves egyiptomi sírokat tártak fel, a képek magukért beszélnek

A sírokat Szakkara ősi nekropoliszának déli részén, száz méterre a Merenré piramistól fedezték fel. A régészeti feltárást egy egyiptomi kutatócsoport végezte - számolt be róla az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium. A lelet az Óbirodalom (Kr. e. 2686-2181) végének és a Középbirodalom (Kr. e. 2181-2055) kezdetének időszakából származik.

Fotóriporterek Szakkara ősi nekropoliszának déli részénForrás: MTI/AP/Sayed Hassan

Az egyik sír egy Iri nevű magas rangú államférfié volt. Egy akna vezet a sírkamrába, amelynek falai temetést ábrázolnak áldozati asztalokkal, egy palota homlokzatával és hét olajat tartalmazó edénnyel. A sír belsejében egy hatalmas mészkőszarkofág és a sír tulajdonosának faragott tárgyai találhatók.

A második sírhoz, amely valószínűleg a Jart nevű személy feleségéé lehet, egy téglalap alakú akna tartozik. A harmadik sírban Bi Nafarhafaji nyugszik, aki egyebek mellett a Nagy Ház felügyelője, pap és a ház takarítója volt.

Hannu sírjának belső tere az egyiptomi Gíza közelébenForrás: MTI/EPA/Háled El-Fiki

A negyedik sírba a király sminkjéért és öltözködéséért felelős nőt temették. Ő a szerelem, a szépség, a zene, a tánc, a termékenység és az élvezetek istennőjének, Hathornak a papnője volt.

Szobrocskák Hannu sírjának belsejébenForrás: MTI/EPA/Háled El-Fiki

Az utolsó sírban Hannu fekszik, aki számos tisztséget viselt: a királyi palota felügyelője, polgármester, a Nagy Ház felügyelője, Alsó-Egyiptom pecsétjeinek hordozója és egy gyümölcsöskert felügyelője volt.

Az egyik felfedezett sír belső tereForrás: MTI/AP/Sayed Hassan

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több száz színes koporsót is találtak, amelyekben a 26. dinasztia magas rangú államférfijainak és papjainak jól megőrződött múmiái voltak - áll az MTI hírében a régészeti minisztérium közleménye alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek