Még a Colosseumot és Pompejit is megelőzte a firenzei Uffizi

Az Uffizi-képtár első ízben lett a leglátogatottabb kulturális helyszín Olaszországban, az elmúlt évben 1,72 millióan látogatták meg, tudtuk meg az MTI-től. A firenzei múzeum ezzel a második helyre szorította az "örök első" római Colosseumot, amelybe 1,63 millió látogató váltott jegyet. A harmadik helyen a Vatikáni Múzeum végzett 1,61 millió látogatóval, a negyedik helyen álló Pompeji Régészeti Parkot egymillióan keresték fel 2021-ben.

Uffizi-palotaForrás: robertharding via AFP/Nico Tondini/Nico Tondini

A pandémia kezdete óta először vasárnap ismét ingyenesen lehetett látogatni az olaszországi állami múzeumokat. Az Uffizi-képtárt 33 ezer ember kereste fel, több mint bármely másik hétvégén 2019 óta. A belépődíjmentes múzeumi napokat 2014-ben vezette be Dario Franceschini kulturális miniszter.

Sandro Botticelli: Vénusz születése (1485–1486)Forrás: Travelo

Az Uffizi Képtárat (olaszul Galleria degli Uffizi) 1581-ben alapították Firenze történelmi központjában  Cosimo de' Medici udvari építésze, Giorgio Vasari tervei alapján, aki nemcsak építész volt, hanem a legkiválóbb festők, szobrászok és építészek életrajzírója is. Eredetileg bírók, hivatalnokok és kereskedők irodái számára épült, mára a világ egyik legrégebbi és leghíresebb művészeti gyűjteményét tartalmazza. Mintegy 50 teremben, kronologikus sorrendben láthatók a 13. századtól a 18. századig készült festmények. A gyűjtemény egyik leghíresebb alkotását a művészet iránt kevésbé érdeklődő közönség is ismerheti: Botticelli Venusz születéséről van szó. De három Leonardo da Vinci, egy Michelangelo, néhány Raffaello és sok Tiziano mű is látható az Arno folyó fölötti Ponte Vecchióra és a városra néző termekben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek