Sikeresen kimentették a buldózerek elől Picasso betonfalképét Oslóban

Ahogy a képek is bizonyítják, sikeresen eltávolították Pablo Picasso két monumentális betonfalképét a norvég kormány egyik oslói épületéről, amelyet lebontásra ítéltek. Az alakja miatt Y-blokknak nevezett épület szürke betonfalaira Carl Nesjar norvég művész alkotta meg a Picasso által megtervezett műveket, de mivel az épület megrongálódott a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik által 2011-ben elkövetett terrortámadásban, ezért hosszas viták után, a felújítás helyett inkább a lebontása mellett döntöttek.

2013-as felvétel A halászrólForrás: AFP/Odd Andersen

A halászok című hatalmas alkotás az épület utca felöli homlokzatát díszíti, és három férfit ábrázol, amint méretes fogásukat próbálják behúzni a csónakjukba. Az a mű pedig, mely az előcsarnokban található, A sirály címet viseli, és a faliképen a szóban forgó madár látható kitárt szárnyakkal, csőrében egy hallal.

Az épület lebontását felügyelő ügynökség hétfőn kezdte meg a 250, illetve 60 tonnás műalkotások eltávolítását és előreláthatólag csütörtökön vagy pénteken végeznek a munkálatokkal. A cikkben szereplő két fotón az látható, amint július 28-án az előcsarnoki betonkép éppen kioldalaz a félig lebontott falak mentén.

A faliképeket a közelben helyezik biztonságba, és a tervek szerint egy 2025-re elkészülő új kormányépületben kapnak helyet. A projekt norvég és külföldi ellenzői azonban évek óta azért küzdenek, hogy ne lebontsák, hanem felújítsák az épületet, úgy ahogy a H-blokk esetében is tervezik, ahol korábban a miniszterelnöki hivatal volt - olvasható a TheNewsPaper.com oldalán.

A sirályt július 28-án kiviszik az épületbőlForrás: AFP/Annika Byrde / NTB Scanpix

Az Y-blokk lebontása ellen küzdők szerint az épület nem csupán ékes építészeti példa, hanem azt az üzenetet is hordozza, hogy hiába próbálta elpusztítani a kormányépületeket egy terrorista, azok mégis állva maradtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek