Római kori sírok kerültek elő Pécs belvárosában

Pécsett éppen építkezések folynak a városban. Miután Budapesten több szár robbanóeszközt találtak nemrég egy budai alapozás közben, nem is csoda, hogy a pécsi "feltárás" során is nem várt leletek kerültek elő a föld alól. De hét római kori sírra senki nem számított. A sírok és csontvázak mellett pedig korabeli illatszeres üvegecskéket, fibulákat (ruha csatok), valamint korsó-pohár együttest is találtak a régészek - közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A fibula egy jellegzetes, ruhát a vállon összekapcsoló, összefogó egyszerűbb vagy díszesebb tűForrás: Janus Pannonius Múzeum

Az intézmény közleményében Tóth Zsoltot, a JPM régészét idézve azt írták, hogy a feltárt terület egy kisebb temető része lehetett a késő római időszakban, a Kr. u. 4. században. A szakember rámutatott: a helyi római lakosság körében ebben az időszakban szinte általános volt a téglasír használata, amelybe az elhunytakat szinte kizárólagosan fejjel nyugatnak temették el. A most előkerült sírok között viszont van kelet-nyugat, nyugat-kelet, észak-dél és dél-észak tájolású is.

A szakember szerint a temetőrészlet sokban hasonlít a pécsi Kossuth tér területén, Sopianae keleti temetőjében tapasztaltakhoz, ahova feltehetőleg a helyieknél szegényebb, betelepített lakosokat temettek, akik igyekeztek a helyi szokásokhoz igazodni. A két helyszín között jelentős különbség azonban, hogy a Felsőmalom utcában két jellegzetes, római, kiválóan megépített téglasír is volt.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Az egyik téglasírban az elhunyt lábfeje mellett a római sírokban gyakori üvegből készült korsó-pohár mellékletet találtak, más sírokból pedig illatszeres üvegecske, a vállon a ruhát összefogó jellegzetes hagymafejes fibulák, azaz ruhakapcsoló tűk kerültek elő. Mindez jellegzetesen római anyagi kultúrára utal.

A korsó-pohár együttes nem köthető egyetlen valláshoz semForrás: Janus Pannonius Múzeum

A korsó-pohár együttes nem először jelenik meg a Pécsett feltárt római kori emlékek esetében, hiszen ilyen látható megfestve az egyik pécsi világörökségi helyszínnek számító sír falfülkéjében is. A két tárgy valláshoz nem köthető, így azt sem lehet megmondani, hogy keresztények vagy pogányok voltak az eltemetettek.

Tóth Zsolt régész tájékoztatása szerint a Sopianae körüli három temetőről már sok információ áll rendelkezésre, de az attól távolabb előkerült sírcsoportokkal - így a most feltárt temetővel - kapcsolatos konkrétabb állásfoglaláshoz jóval több adatra lesz szükség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek