Strandra csábítja a látogatókat a Budapest FotóFesztivál

Különleges premierrel köszönti a látogatókat március 25-én, a hatodik alkalommal megrendezett Budapest FotóFesztivál – olvasható a Budapest FotóFesztivál oldalán. Magyarországon első alkalommal láthatók lesznek a Magnum Photos sztárjának, a brit kortárs fotográfus Martin Parr-nak a színes munkái.

Martin Parr "Strand az egész világ" kiállítása a Műcsarnokban lesz láthatóForrás: AFP/Tolga Akmen

A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig. 

A "Strand az egész világ" névre keresztelt kiállítás a brit fotós népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat, amely most a Műcsarnok két termében is látható lesz. Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerpattal: amatőrfotós nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait, majd később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember.

A fotós szerint a tengerpart egy kivételes nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok zökkenőmentesen olvadnak egybe.

Az emberek pihennek, kedvteléseiknek hódolnak, napoznak vagy olvasnak, a fotós pedig belefeledkezhet a fényképezőgéppel való kísérletezésbe.

Strandolás mindenkor és mindenholForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A kiállításon a közönség bepillanthat a négy évtizedes pályája különböző időszakaiba, a The Last Resort (1986) című sorozattól kezdve, melyet Parr a Liverpool melletti New Brighton tengerparján készített, s amely nemzetközi karrierjének kezdete volt. Egészen a nyugat-ausztráliai kikötővárosokat dokumentáló No Worries (2012) sorozatig.

Parr megfordult a spanyol Benidorm üdülővárosban, a belgiumi strandokon, a Garda-tó partján, a Krím-félszigeten, Lettországban, majd elhagyva Európát, az indiai Goában, Dél-Amerika tengerpartjain, köztük a híres Copacabanán és az indonéziai Balin is.

A fotók nem csupán informálnak, mosolyra fakasztanak vagy meghökkentenek, hanem ráirányítják figyelmünket a világban zajló változásokra, például a pihenéssel kapcsolatos elképzeléseinkre, vagy a tömegturizmus ellentmondásaira. A kiállítás március 26-tól június 26-ig látható a Műcsarnokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek