A feltartott középső ujját bemutató művész kiállítása látható a bécsi Albertina Modernben

In Search of Humanity címmel látható Aj Vej-vej retrospektív kiállítás 2022. március 16-tól a bécsi Albertina Modernben. A tárlat több mint negyven évet ölel fel és Aj Vej-vej minden korszakából mutat be mérföldkőnek számító alkotásokat.

Illumination, 2019 című alkotásaForrás: Courtesy Lisson Gallery/© Ai Weiwei Studio/George Darrell

Aj Vej-vej korunk egyik legnagyobb művésze, fáradhatatlan aktivista és autoriter rendszerek kritikusa. A bécsi Albertina Modern most az eddigi legnagyobb retrospektív kiállítást szenteli neki. Aj Vej-vej munkáiban rendszeresen tematizálja a hatalmi struktúrákat és a hatalom gyakorlásának mechanizmusait – legyen szó kulturális javak megsemmisítéséről, manipulációról, cenzúráról vagy megfigyelésről. Nem lankad a figyelme, ha úgy érzi, veszély fenyegeti a szólásszabadságot és az emberi jogokat.

Aj Vej-vejnek már az egészen korai munkáiban is megjelenik a szembenállás hazájával, Kínával, ahol már gyerekként kénytelen volt megtapasztalni a Nagy Proletár Kulturális Forradalom következményeit költő apja, Aj Csing miatt. Később, fiatal férfiként szemtanúja volt és dokumentálta is a New York-i East Village-ben zajló tiltakozási hullámot a környék átalakítása ellen. Amikor Pekingbe visszatért, még bőven érezni lehetett a Tienanmen téri vérengzés utóhatásait, amit szintén nem tudott szó nélkül hagyni. Nagyjából akkoriban vált márkajelévé a hatalmat megtestesítő épületeknek mutatott feltartott középső ujj.

Aj Vej-vej egy korábbi kép a Study of Perspective – Eiffel Tower, 1999-bőlForrás: Mischa Nawrata © 2022 Ai Weiwei

 A 2022. szeptember 4-ig látható kiállítás több mint negyven év alkotásait öleli fel és installációival, fényképeivel és filmfelvételeivel lenyűgöző metszetét adja Aj Vej-vej munkásságának, tudtuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek