Március végén, nagyszabású kiállításokkal nyit a budapesti Néprajzi Múzeum

Nagyszabású kiállításokkal nyílik meg 2022 márciusának végén a Néprajzi Múzeum új otthona; a Liget Budapest projekt keretében készülő múzeum építése már a befejezéséhez közelít. 10 éve indult el a Liget Budapest projekt, melynek új épületei közül a Néprajzi Múzeum építését kezdték meg először. A házon már az utolsó simításokat végzik, így 150. évfordulójára már egy teljesen modern és korszerű épületben nyithatja majd meg a kapuit.

Ez még csak a fotózás, de már a helyére emelés is megtörténtForrás: néprajzi.hu / Facebook.com

De előtte még, a mai napon, vagyis március 5-én megünnepelhetjük a Néprajzi Múzeum Napját, vagyis 150. évfodulóját, azzal az örömhírrel, hogy elfoglalta a helyét a megújuló térben a múzeum emblematikus műtárgya, a 7 méter hosszú, fatörzsből faragott bödönhajó. A tárgy Herman Ottó gyűjtése a Balatonról, a 19. századból. A különleges műtárgy a múzeum hamarosan megnyíló Zoom kiállításában kapott helyet.

A megnyitó kiállításokról

A városligeti beköltözés korszakos változás lesz a múzeum életében, hiszen a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta. Sőt még sosem működött olyan épületben, ami eredetileg is az intézmény igényeihez igazodott volna. Most a múzeum a korábbi kiállítóterek többszörösével lel új, kifejezetten a számára épített otthonra.

Forrás: néprajzi.hu / Facebook.com

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója egy korábbi közleményben azt mondta, hogy "a Néprajzi a múzeum hazaérkezését bemutató látványos időszaki kiállítással várja majd a látogatókat tavasztól, méghozzá több mint 1 000 négyzetméteren. A "Megérkeztünk" című tárlat a gyűjtemény legjelesebb, emblematikusabb tárgyait mutatja be, mintegy keresztmetszetként, egy különleges válogatás formájában."

A másik, több mint félezer négyzetméteres interaktív kiállítótér lesz az a ZOOM tér, amit már említetünk. Akik ide belépnek majd, azok egy egydi perspektívából tekinthetnek majd rá a múzeumi gyűjteményre, és az installált tárgyegyüttesekre. A ZOOM térben az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet, így új összefüggésbe helyezve találkozhatunk például a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykapuval, és a múzeum egyik legnagyobb tárgyával, az egyetlen fatörzsből faragott bödönhajóval. De szerephez jutnak itt például változatos formájú tűzcsiholó vasak is, illetve az az Ősrobbanás elnevezésű monumentális vitrin (14x4,5 méter, 64 négyzetméter), melyben 170-nél is több tárgy kap helyet.

Különleges élményt nyújt majd az épület főlépcsője mellett 40x40 méter hosszan és több méteres magasságban elhelyezkedő, mintegy 3000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér is, amely bepillantást enged a kerámiagyűjtemény mennyiségi dimenzióiba, és felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet a múzeumi tárgyakon keresztül más megvilágításban láthat a látogató, mint a hétköznapokban. Ebben a lenyűgöző kiállításban és látványtárban több ezer kerámia tárgy kerül bemutatásra a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből - olvasható a néprajzi.hu oldalán.

Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeuma

A múzeum 1872-re visszanyúló alapítása óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Március 5. egy szimbolikus időpont, az a nap, amikor Xántus Jánost a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának első őrévé nevezték ki - írják a múzeum oldalán.

Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.

A múzeum reményei szerint az új tárlatok és az új helyszín lehetőséget ad majd a látogatóknak, hogy felfedezzék az emberek és tárgyak történetein keresztül, hogy ezekre az alapszükségletekre milyen különböző kulturális válaszokat adnak a világ különböző részein élt vagy élő embertársaik. A kiállítások jó elfoglaltságot kínálnak majd a családoknak, gyerekcsoportoknak, kamaszoknak, szülőknek és még a legkisebbeknek is: a játék, a tanulás, az eszmecsere, a közös gondolkodás, kikapcsolódás és bekapcsolódás helye lesz a Néprajzi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek