Kiderült, hogy a kültéri kerti szobor egy 8 millió fontot érő itáliai műremek

A jelentős márvonyszobor, melyről 1938 óta nem tudta senki, hogy Canova egyik elveszettnek hitt műalkotása, egy angliai családiház kertjében pihent majd 20 éven át - legalábbis ezt írja az Evening Standard.co.uk online hírújság. A házaspár, aki ki tudja milyen okból végre felfigyelt a klasszikus alakra, felbecsültette az értékét, és ekkor derült ki, hogy a Fekvő Magdolna Antonio Canova, itáliai neoklasszikus mester (1757-1822) műve, és bizony 8 millió fontot (3,5 milliárd forint) is érhet, ha árverésre bocsájtják.

A 'Maddalena Giacente' (Fekvő Magdolna) című márványszobrot (1819-1822) júliusban árverezik majd elForrás: AFP/Justin Tallis

A cikk szerint a pár körülbelül 5000 fontért vásárolta a szobrot még 20 éve, és azóta a kertjüket díszítette. A Christie's szobrászati osztályának nemzetközi igazgatója szerint azonban Canova egyik utolsó műve csak nemrégiben bukkant fel újra, miután a huszadik században olyan gyűjtemények része volt, ahol nem ismerték fel, hogy a művész egy jelentős márványszobráról van szó. 

"A mű az 1857-es manchesteri Art Treasures című kiállítás egyik fénypontja volt, majd egy úriembernek adták el egy ház tárgyaival együtt. A házban tűz ütött ki. Amikor 1938-ban elárverezték a ház tárgyait, a szobor papírjai már nem voltak meg, annyit írtak csak róla, hogy klasszikus figura" - tette hozzá.

A szobrot Liverpool grófja, Robert Jenkinson brit miniszterelnök megbízásából készítette el a művész, és nem sokkal a halála előtt, 1822-ben adta át a tulajdonosának. A szobor Mária Magdolnát vallási révületben ábrázolja. Az igazgató szerint a "nőalak arca nagyon jellemző Canovára, de más jegyek is felismerhetők, ahogy a lábfejet, a kezet megalkotta, az ujjak finom hajlása mind nagyon tipikus".

A Fekvő Magdolna, melyet jelenleg a Christie's londoni központjában állítottak ki, később New Yorkban és Hongkongban is látható lesz. Az aukciót július 7-én tartják, a becsült ár pedig 5-8 millió font (2 milliárd - 3,5 milliárd forint).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek