Videóinstalláción kel életre a világ leghíresebb földi élvezeteket ábrázoló festménye

Hieronymus Bosch 15. században készült Gyönyörök kertje az egyik legrejtélyesebb alkotás: órákig el lehet nézegetni ezernyi meztelen alakját, amelyek bizarrabbnál bizarrabb díszletek között merülnek el a különféle földi élvezetekben. Most egy videóinstallációnak köszönhetően még közelebb kerülhetünk ehhez a borzongató univerzumhoz: egy terembe lépve 360 fokban bontakozik ki körülöttünk a festmény világa, amibe szó szerint beléphet a néző.

Korábban már megírtuk, hogy áprilistól hazánkban a Szépművészeti Múzeumban is látható lesz Hieronymus Bosch festő kiállítása, ám ezúttal egy brit kvantumfizikus videóinstallációjáról adunk hírt, melyről az MTI-n olvastunk.

Hieronymus Bosch híres festménye a Gyönyör kertjeForrás: ANN RONAN PICTURE LIBRARY / AFP

Libby Heaney, kvantumfizikus Bosch 1500 körül alkotott a Gyönyörök kertje című triptichonából készített videóinstallációt a berlini Ernst Schering Alapítvány kiállítására. Animációjában olyan elemeket is felhasznált, amelyeket ő festett vagy szkennelt be. A mű a teljes kiállítótérben 360 fokban bontakozik ki a falakat, a padlót és a mennyezetet is beterítve.

A kvantumfizikus az animációhoz felszíni és víz alatti világokat alkotott, amelyekben élőlények és struktúrák fejlődnek ki, kapcsolódnak egymáshoz és ismét elenyésznek. Az installáció alapstruktúrája körülbelül 15 percenként ismétlődik meg, de ezen az időn belül a számítógép ismételten új elemeket is belekever a műbe, egyes optikai szálakat felkap, másokat hagy kifutni.

Libby Heaney brit művész és kvantumfizikus felszíni és víz alatti világokat alkotott az installációjábanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

Az Ent-címre keresztelt projekt május 1-jéig tekinthető meg a berlini Ernst Schering Alapítvány kiállításán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek