Így nézett ki a kocsi, amivel Mátyás Buda és Bécs között közlekedett

Elkészült az első magyar kocsi replikája Keszthelyen, amelyet a Festetics-kastély hintómúzeumában tekinthetünk meg, írja az MTI.

Mátyás korabeli kocsi replikája a Festetics-kastély hintómúzeumábanForrás: MTI/Varga György

Mátyás 1485-ben foglalta el Bécset, ami gyakoribbá tette a Buda és Bécs közötti közlekedést. Az ezen az úton fekvő Kocs község mesterei voltak azok, akik egy szekér alapján elkészítették az első könnyű, kényelmes és gyors szekeret, amivel lehetővé vált, hogy a két város között egy nap és egy éjszaka alatt megtegyék az utat az utazók.

A keszthelyi Festetics-kastélyForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő Festetics-kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdona volt, mai formáját 1883 és 1887 között nyerte el. Parkja természetvédelmi terület, itt található egy történelmi pálmaház, valamint a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, amelyben a kocsit is megtekinthetjük. Ez utóbbi a 18–19. század főúri életformájához kapcsolódó lóvontatású járművek világát tárja elénk. A kocsik, hintók és lovas szánok mellett a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékeket, illetve képzőművészeti alkotásokat is láthatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek