Európa harmadik legnagyobb városi terét érte rakétatámadás ma reggel

Helyi idő szerint reggel 8 órakor rakátatámadás érte Harkov főterét, a Szabadság teret. A The Kyiv Independent nevű angol nyelvű hírportál egy videót is megosztott a Twitter oldalán. Eszerint a rakéta közvetlenül a Harkiv megyei önkormányzat székháza előtt robbant fel.

Harkov főtere, a Szabadság térForrás: Konstantin Brizhnichenko/Wikipedia

Harkov Ukrajna második legnagyobb népességű városa, 2006-ban majdnem másfél millió lakost számláltak. A város, amely Ukrajna és a harkovi terület jelentős ipari, kulturális és oktatási központja, a második világháború alatt több jelentős katonai esemény színhelye volt. Nevét a Harkiv folyóról kapta, de a helyi legenda egy Harjkov nevű kozákhoz köti a település nevének eredetét.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjai Harkov belvárosában 2022. március 1-jén.Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Szabadság tér, amelyet a támadás ért, Harkov történelmi központjában található. Ez Európa harmadik, a világon pedig az ötödik legnagyobb városi tér; rajta épült Ukrajna első felhőkarcolója. A tér megközelítőleg 350 méter hosszú és 96–125 méter széles, területe kb. 11,9 hektár (~119000 m²), írja a Wikipedia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek