Meghosszabbították a hatalmas sikernek örvendő impresszionista kiállítást Párizsban

Az egyedülállónak számító tárlatot a Morozov-testvérek gyűjteménye alkotja, melynek darabjai eddig több múzeum között voltak szétosztva, és most először láthatók Oroszországon kívül, ráadásul egyesítve. A helyszín a párizsi Fondation Louis-Vuitton művészeti múzeum és kulturális központ, ahol a francia modern művészet ikonjai mellett az orosz avantgárd jelentős művészei, köztük Malevics Repin, Korovin, Szerov és Golovin alkotásai is szerepelnek - olvasható a Fondationlouisvuitton.fr oldalán.

Vincent Van Gogh, Saintes-Maries-de-la-Mer (1888) - Eredetileg a moszkvai Puskin Múzeumban állították kiForrás: www.fondationlouisvuitton.fr

A 200 művet tartalmazó, The Morozov Collection. Icons of Modern Art című kiállítás az eredeti tervek szerint február 22-ig tartott volna nyitva, de a tárlatot április 3-ig meghosszabbították. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a hátralévő időre a nyitvatartást is átalakították és ingyenes időszakokat is bevezettek a kulturális központban.

Ezek szerint a kiállítás reggel 8-tól éjfélig látogatható, március utolsó négy napján 19 órától éjfélig pedig ingyenesen. Szintén ingyenes lesz a tárlat március három utolsó szombatján, április első két napján pedig különleges, éjszakai tárlatvezetést tartanak majd a kurátorok.

A Morozov-gyűjteményt korábban soha nem állították ki egyben sem Franciaországban, sem külföldön.

Bernard Arnault francia multimilliárdos magánalapítványa nem először mutat be nagy orosz gyűjteményből kiállítást. A Scsukin-gyűjtemény 2016 októberétől 2017 márciusáig volt látható a Louis Vuitton Alapítvány szervezte kiállításon és rekordszámú - 1,29 millió - látogatója volt.

A mostani kiállítás minden alkotása, minden terme önmagában kiemelkedő. Külön teremben csodálhatjuk meg Paul Cézanne, Paul Gauguin és Henri Matisse műveit. De látható Picasso Les Saltimbanques (Mutatványosok) című festménye is, mely arról is híres, hogy ez volt Picasso első képe, melyet a Morozov-testvérek Oroszországba vittek.

Mihail (1870-1903) és Ivan Morozov (1871-1921) és Scsukinék a 20. század elejei moszkvai kulturális élet meghatározó családjai voltak, közvetlenül hozzájárultak a modern francia festők nemzetközi elismertetéséhez. A tárlaton az ő életükre, rezidenciájuk mindennapjaiba is betekinthetjünk a bemutatott fotókon keresztül.  A Morozov-testvérek a francia impresszionista, posztimpresszionista és modern festészet emblematikus vásznait gyűjtötték. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek