Megnyitják a világ második Hundertwasser múzeumát

Új-Zélandon építették meg a görbe vonalairól, természetközeli épületeiről és vidám színeiről ismert művész, Hundertwasser új múzeumát. Az osztrák művész 1993-ban készült el a tervekkel.

A világ második Hundertwasser múzeumát, a Hundertwasser Art Centert bizony nem Bécsben, hanem Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangareiben nyitják meg február 20-án, vasárnap. A Bécsben található Kunsthaus Wien után a közönség itt tekintheti majd meg a világ második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteményét.

Hundertwasser már 1993-ban elkészítette az épület terveit, ami vasárnap nyitForrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája

A Hundertwasser Magánalapítvány jóvoltából a múzeum 4 millió euró értékben kap kölcsön grafikákat, festményeket és más Hundertwasser műveket. Emellett – a bécsi Kunsthaus Wienhez hasonlóan - itt is a helyi kortárs művészet platformjaként működik majd a Hundertwasser tiszteletére létrejött intézmény.

Hundertwasser, Spittelau BanForrás: domeckopol/Pixabay
Hundertwasser nevéhez világszerte több mint három tucat épület fűződik
Híres épületei közé tartozik a tájba simuló Bad Blumau-i termálfürdő, a bécsi távhőszolgáltató épülete, a Spittelau Ban, vagy a magdeburgi zöld citadella. De különleges, egyenes vonalakat megtagadó építményei közt szerepel többek között egy óvoda, egy templom, egy onkológiai centrum és egy közvécé is, mely ugyancsak Új-Zélandon található. Korát megelőzve már évtizedekkel ezelőtt megtett mindent a környezet és természet védelmében, Bay of Islands-on található földjén például százezer fát ültetett, hogy a területet visszaadja a természetnek.

Friedensreich Hundertwasser még 1993-ban készítette el az épület terveit, de életében már nem volt lehetősége arra, hogy meg is építse azt. Az osztrák művészt szoros kapcsolat fűzte Új-Zélandhoz. 1976-ban telepedett le az ország északi részén, a Whangareitől nem messze található Bay of Islands területén, mely második otthonává vált. 1986-ban megkapta az állampolgárságot és 2000. február 19-én bekövetkezett halála után kívánságának megfelelően a szigetországban temették el - olvasható a Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

Halála után Whangarei polgárai összefogtak, hogy a tervezett művészeti galériája mégis megnyílhasson, de erre csak idén, 22 évvel később kerülhetett sor. A Hundertwasser Art Centert a művész halálának évfordulója alkalmából, február 20-án nyitják meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek