Csábítás a mitológiában: 16+-os kiállítás nyílik a Szépművészetiben

A vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetekben egyaránt. 

Az Isteni csábítás című, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított, mintegy harminc művet bemutató kamarakiállítás, ezeket a témákat járja körül ókori mitológiai ábrázolásokon keresztül. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozognak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését 16 éven aluli látogatóknak csak szülői felügyelettel ajánlott.

A görög mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi történetei korokon és stílusokon átívelő népszerűségnek örvendtek az európai képzőművészetben. A szenvedélyes érzelmekkel és erotikus kalandokkal teli históriák a római költők, leginkább Ovidius tolmácsolásában váltak közismertté. Az ókori görögök által saját képükre és hasonlatosságukra teremtett, valódi emberi tulajdonságokkal felruházott istenekkel és istennőkkel bárki könnyen azonosulhatott.

A tárlat a Michelangelo-teremben tekinthető meg február 18-tól április 18-ig. A csábító kiállítás előre meghirdetett vezetésekkel is megnézhetjük. Az első, egyórás tárlatvezetést március 4-re tervezik. 

Nyitókép: Luca Giordano köre: Venus és Vulcanus, 1680-1700 körül / www.szepmuveszeti.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek