Golyóstollal rongált meg egy festményt az unatkozó biztonsági őr

Szemeket rajzolt egy értékes avantgárd festmény arctalan figuráinak az az „unatkozó" biztonsági őr, aki az első munkanapját töltötte egy orosz galériában. Hát nem a legjobb ajánlás a következő munkahelyét tekintve, a "szemtelen" kép ugyanis 75 millió rubelre (kb 300 millió forint) van biztosítva – olvasható a TheGuardian.com oldalán.

A Három figura című festményt Anna Leporskaya 1932 és 1934 között festette. Az alkotás egy absztrakt művészeti kiállítás részeként volt kiállítva, így örömteli, hogy a golyóstollal művészkedő biztonsági őr nem talált más festményt is, aminek arcot rajzolt volna.

Az esettel kapcsolatban a Yeltsin Center (Jelcin Központ) ügyvezető igazgatója mondta el, hogy a 60-as éveiben járó őr egy biztonsági magáncégnél dolgozik, de az eset után azonnal elbocsátották. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt az őr indítéka a rongálsára, a hatóságok pillanatnyi elmezavarra hivatkoznak. A rongálást először decemberben vette észre két látogató, akik riasztották a galéria egyik alkalmazottját.

A festményt eltávolították a kiállításról, a szakértők jelenleg is a festmény restaurálásán dolgoznak, amit a hírek szerint a biztonsági cég fizet. A vandál biztonsági őrre pénzbírság és három hónapig terjedő börtönbüntetés vár. A múzeum azóta védőfalakat szerelt fel a kiállítás megmaradt alkotásai elé.

Ilja Jefimovics Repin: Rettegett Iván és fiaForrás: Tretyakov Gallery / Közkincs

Nem ez az első eset, hogy festményt rongáltak Oroszországban: 2019-ben két és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki Tretyakovban szó szerint rátámadt a Rettegett Iván és fia című világhírű festményre ábrázoló festményre, még hozzá egy olyan fémoszloppal, ami kordonként szolgál a festmények előtt. Ugyanezt a művet 1913-ban egy másik férfi is megtámadta, ő egy késsel esett neki a remekműnek, és háromszor is felhasított a vásznat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek