Klimt utolsó festménye 100 év után újra Bécsben lesz látható

A Nő legyezővel Gustav Klimt valószínűleg utolsó, nagyrészt befejezett festménye, ezért eszmei és kulturális értéke egyaránt felbecsülhetetlen. A művész alkotói pályájának utolsó szakaszából származó mű valószínűleg még ott volt a vásznon Klimt halálakor, 1918-ban, utoljára pedig 1920-ban volt látható a Bécsi Iparművészeti Múzeumban.

Gustav Klimt: Nő legyezővelForrás: Markus Guschelbauer/Belvedere/Wien

A műalkotás későbbi sorsa rejtélyesen alakult. Jelenlegi ismereteink szerint a festmény az 1920-as évek után valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt. A '90-es években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért kelt el egy New York-i árverésen. A hatóságok akkor a kiviteli engedély állítólagos hiánya miatt nyomozást indítottak, de az eljárást leállították, mert az érintetteket nem sikerült felkutatni.

A jelenlegi birtokos előtt a festmény előélete ismeretlen volt. Hogy a képet ilyen körülmények között mégis el lehetett hozni Ausztriába és egy kiállítás keretében meg lehet majd tekinteni, annak köszönhető, hogy az osztrák kormány védettséget ígért a tulajdonosnak a kiállítás idejére.

Nem lehet pontosan tudni azt, hogy a kép kit ábrázol. Szakértők úgy vélik, nem a korabeli Bécs egyik ismert nőalakjáról van szó - ahogyan az a többi festmény esetében gyakran előfordul -, inkább egy modell lehetett az illető, akit Klimt gyakran festett le tanulmányaihoz.

A Belvedere palotában 2021. március 25. és 2022. február 13. között látható Nő legyezővel. Gustav Klimt utolsó művei című kiállítás két részre oszlik. A művet először más befejezetlen Klimt-festményekkel összefüggésben mutatják be, majd október elején új összeállítás következik, amely az ázsiai művészet Klimt kései művészetére gyakorolt hatására összpontosít - derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményéből.

Egy Klimthez kapcsolódó, másik mai hír, melyről az MTI számolt be, hogy Franciaország visszaadta a festő Rózsabokrok a fák alatt című alkotását a jogos tulajdonosainak, ezzel elismerve, hogy annak idején bűncselekmény történt. A francia állam ugyanis 1980-ban anélkül vásárolta meg a műalkotást, hogy tisztázta volna a hátterét.

Gustav Klimt: Rózsabokrok a fák alattForrás: commons.wikimedia.org

Az 1905-ből származó, 1,1 méter magas, 1,1 méter széles kép tulajdonosa a második világháború előtt Nora Stiasny, egy ismert osztrák zsidó család tagja volt. Osztrák iparos nagybátyjától, a műgyűjtő Viktor Zuckerkandltól örökölte a képet. Stiasnynak 1938-ban, Ausztria náci megszállása után pár hónappal áron alul el kellett adnia a műalkotást. Stiasnyt 1942-ben koncentrációs táborba hurcolták, ahol még abban az évben meg is halt.

A műkereskedő, akihez a kép került az 1960-as években bekövetkezett haláláig magánál tartotta. A francia állam 1980-ban vette meg az Orsay Múzeum gyűjteményébe. Ez az egyetlen Klimt-alkotás, amely francia állami tulajdonban volt. A festményt Nora Stiasny lánytestvérének leszármazottai kapják vissza.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek