Nézze, milyen csodákat képes alkotni a szél!

A természet sokszor bármilyen műalkotásnál szebb formációkat hoz létre, és a művésznek nincs is más dolga, mint a kamerájával megörökíteni a látványt. Egy michigani tó partján például egészen szürreális táj keletkezett a pára, a fagyott homok és a szél együtthatásából.

Ezt a túlvilági látványt egy fotós, Joshua Nowicki, a szelíd hullámok és a rózsaszín átmenetes égbolt háttere előtt örökítette meg. Nem ez az első alkalom, hogy a fotós homokképződményekről készített felvételeket, de ez az év állítólag minden eddiginél különlegesebbnek bizonyult: „Idén olyan sok volt belőlük, hogy a legnagyobb kihívás az volt, hogy eldöntsem, melyikre összpontosítsak" – mondta a művész a My Modern Met cikkében. 

Hasonló homokszobrok az évnek bármely szakában létrejöhetnek amikor nedves a homok és több napig szeles az idő, de mégis ritkán lehet őket látni – magyarázta Nowicki. Csak akkor nőnek pár centinél nagyobbra, ha a homok megfagyott, például az esőtől, az olvadt hótól, vagy a partra csapódó hullámok permetjétől.

A képen látható homokszobrok a legnagyobbak, amiket Nowicki valaha is látott – van közöttük olyan, ami a 40 centimétert is eléri. A homokba hasalva, 20 és 135 miliméteres lencsékkel sikerült megörökítenie a látványt.

Ezek a természeti alkotások nem túl hosszú életűek, általában pár napig állnak, mielőtt a szél tökéletesen megsemmisíti őket. Ha a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, összeomlanak, télen pedig gyakran beborítja őket a szállingózó hó.

Nowicki épp a mulandóságuk miatt szereti fotózni őket: „Nagyon élvezem, hogy mennyire különbözőek, mennyire múlékonyak. Az időjárástól függően csak egy-két napig tartanak. Pont a megfelelő pillanatban kell ott lenni, hogy a legmeghatározóbb alakjukban örökítsem meg őket."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek