Egy 115 éves épület felújítása közben meglepő dologra bukkant egy pár

Egy szimpla felújítának indult, amikor egy pár Washington államban egy történelmi épületet szeretett volna bárrá alakítani. Úgy tervezték, már márciusban megnyitják az új vendéglátó helyet, de a felújítások közben valami olyasmi történt, amire senki sem számított: több mint 100 éves freskók bukkantak elő a vakolat alól.

Nick és Lisa Timm 2021 végén vásárolta meg a washingtoni Okanoganban található épületet, amely körülbelül négy órára van Seattle-től keletre. A múlt héten fedezték fel az északi és déli falak mentén vászonra festett 18 méteres falfestményeket.

Körülbelül 20 percre voltunk attól, hogy letakarjuk a falakat. De aztán eszembe jutott, hogy megnézem, mi van a vakolat alatt" – mondta a férfi a CNN-nek. 

Ahogy a vakolat lehámlott, egy hatalmas, 18 méter hosszú és 6 méter magas festmény került elő alóla, amely egy tavat, és fákat ábrázol. Az egyik mester felvetette az ötletet, hogy a szemközti falon is lehet még egy vászon. És valóban, a vakolat alatt függött a festmény párja! A  férfi szerint az 1907 körüli épület moziként, fürdőként és még kakasviadalok helyszíneként is funkcionált.

A pár eredeti terve az volt, hogy egy csomó történelmi tárggyal teremtenek majd régies hangulatot, de azt nem gondolták volna, hogy százéves festményeket találnak a falak mögött. Timmék felfedezését követően az Okanogan Megyei Történeti Társaságnak (Okanogan County Historical Society) sikerült előásnia egy újságkivágást 1915-ből, amely felfedi a falfestmények eredeti tervét. A megbízás egy 120 lábnyi, világosbarna színben megfestett panoráma tájról szólt, amelyet egy helyi művészre bíztak.

Most ezt a panorámás tájat óvatosan leszedik, felújítják és újra felrakják.

A festmények egyes részein vízkárok keletkeztek az idők során, amelyeket a lehető leggyorsabban helyre akarnak állítani. Valószínűleg sokba fog kerülni a festmények restaurálása, ezért a pár elindított egy adománygyűjtő oldalt is a projekthez.

A házaspáar azt remélte, hogy március végén megnyithatják a bárt, de most nyár közepéig eltarthatnak a felújítások a festmények restaurálása miatt. A falfestmény lesz a létesítmény központi eleme, de a terv továbbra is az, hogy történelmi tárgyakkal töltik meg. 

(Címlapkép: YouTube.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek