Tengerparti kavicsokból készít hipnotikus alakzatokat egy walesi művész

  Ahhoz, hogy alkossunk valami szépet, nem kell hogy drága festékeket vásároljunk; elég ha van egy kis szabadidőnk, meg persze kedvünk, hogy kísérletezzünk. Tudatában volt ennek Jon Foreman is, aki a tengerparton gyűjtött kavicsokból épített mandalaszerű land art (tájművészet) alkotásaival vált ismertté az interneten.

  Francesco Ungaro/Unsplash

  A művész a délnyugat-walesi tengerparti tartományban, Pembrokeshire-ben él, amelyet csodás partok szegélyeznek. Az itt található strandok valóban kivételesek és rengeteg van belőlük. Kétlem, hogy akár a felén is jártam volna" – meséli Foreman a My Modern Met-nek.

  Látogatásaikor négy órát is eltölt a tengerparton, hogy a strandon heverő kavicsokból látványos kavargó mintákat és hipnotikus geometrikus alakzatokat építsen.

  "Ez egy terápia nekem" – magyarázza a művész. „Biztos vagyok benne, hogy mindannyian szeretünk sétálni a tengerparton, de ebben a tevékenységben még jobban el lehet mélyedni: a természetben lenni, elveszíteni magam a folyamatban, magam mögött hagyva a mindennapi élet minden stresszét".

  Nem is gondolnánk hogy mennyi lehetőség van ebben az elképesztően redukált eszköztárban. A kavicsokat színük, méretük és formájuk, egymástól való távolságuk alapján a végtelenségig lehet kombinálni. Szépen mutatják ezt az alkotásokról készült fotók, amelyeket a művész megosztott Facebook-oldalán.

  Bár a fotók alapján úgy tűnik, mintha a formák egy gondosan megrajzolt vázlat alapján készültek volna, de valójában ritkán történik így. A művész nem szereti előre megtervezni a művet, és nagyrészt improvizál. Ez nagyobb teret enged a kísérletezésnek és a váratlan alakzatoknak.

  Nagyon szeretem, ha nem tudom pontosan, hogy fog kinézni, amíg magam előtt nem látom."

  Ezek a land art alkotások tiszavirág életűek: mire elkészülnek, az árapállyal megemelkedik a vízszint, és a hullám elmossa őket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!