Egyiptom hajdani szerzeteseinek életébe nyújt bepillantást ez az új feltárás

Egy norvég – francia régészeti csoport három korai keresztény templom maradványait találta meg az azokat körülvevő lakónyegyeddel együtt Egyiptomban, emellett bibliai falfirkákat is felfedeztek. Az új lelet az ókori egyiptomi kopt szerzetesek életébe enged bepillantást.

A Baharijja-oázis az űrbőlForrás: M. Justin Wilkinson/earthobservatory.nasa.gov

A Kairótól mintegy 370 kilométerre délnyugatra, a Baharijja-oázisban található épületek az i.sz. negyedik és hetedik század között épültek vályogtéglából, bazaltkőből és faragott alapkőből készültek. A szerzetesek lakóhelyének elemzése során kopt szimbólumokat tartalmazó falfirkákat is találtak - írta Oszama Talaat, az egyiptomi régészeti minisztérium iszlám, kopt és zsidó régészeti részlegének vezetője közleményben.

Nem ez az első ilyen típusú felfedezés, 2020-ban a régészek 19 kőből faragott kamrát találtak, valamint egy templomot is, amelyet szintén falfirkák díszítettek: sárga tintával készült, görög nyelvű bibliai idézetek, melyek egy 5. századi szerzetesi településre utaltak. Abban az épületben étkező és lakószobák is voltak, és a helyszínen osztrakonokat, görög írással ellátott cserépdarabokat is találtak. Ezek a felfedezések az első egyiptomi kolostorok nyomait őrzik - adja hírül a livescience.com, ahol a képek is láthatók. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek