Annyi hó esett Alaszkában, hogy összeroppantja az épületeket

Az Egyesült Államok északi részén lakóknak az utóbbi hetekben tetemes mennyiségű hóval kellett számolniuk. Az alaszkai Yakutat település nagyon nehéz helyzetbe került, kénytelenek voltak katasztrófahelyzetet hirdetni. A település a főútvonalaktól távolabb helyezkedik el, ez telente alapvetően gondot jelent. Most azonban néhány nap leforgása alatt mintegy 1,8 méternyi hó lepte be a környéket, ami fizikailag elérhetetlenné tette. De még ennél is nagyobb gond, hogy a hó súlya miatt az internet- és a telefonkapcsolat is megszakadt.

A kép illusztrációForrás: Marcis Gaujenietis/Shutterstock

A havazás mostanra esőzésbe váltott, de a hőmérséklet továbbra is fagypont alatti, ennek megfelelően jégréteg képződik a havon, mely annak súlyát csak tovább növeli. A városban a régebbi, rosszabb állapotban lévő épületek már feladták a harcot, és sorban omlottak össze, többek közt maguk alá temetve a város katasztrófavédelmi járművét is.

Mostanra azonban a hó súlya a jó állapotban lévő épületeket is kritikusan terheli. Az iskola, a helyi halüzem és az egészségügyi intézmény is kénytelen volt bezárni, mivel a hó terhelése miatt az épületekben tartózkodni életveszélyessé vált. De hasonló a helyzet több lakóházban, és a település üzleteiben is, így pedig veszélybe került az élelmiszer és a tüzelőanyag ellátás is. A területre a Nemzeti gárda és a katonaság is megérkezett, hogy a rendkívüli mennyiségű havat segítsenek eltakarítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek