Panaszt tett Ukrajna a népszerű, Párizsban játszódó televíziós sorozat miatt

December végén debütált a Netflixen a népszerű sorozat, az Emily Párizsban második évada. A francia és amerikai főszereplők mellett, feltűnt egy új brit és ukrán szereplő is, utóbbinak a karaktere kisebb botrányt kavart Ukrajnában – olvasható a BBC.com oldalán.

A sorozat főszereplője Emily (Lily Collins), a negyedik epizódban egy nyelvtanfolyamon találkozik az ukrán származású Petrával, ám a barátságuk nem tart sokáig, miután a közös shoppingolás alkalmával Petra inkább a lopást választja, minthogy kifizesse a ruhákat. 

Oleksandr Tkachenko ukrán kulturális miniszter szerint Petra ábrázolása igen sértő az ukránokra nézve, hiszen a nő – amellett, hogy lop – rossz divatérzékkel rendelkezik és fél a kitoloncolástól. "Külföldön tényleg így látják az ukránokat?" – kérdezte a miniszter.

Az ukrán miniszter panaszlevelet küldött a Netflixnek, melyben részletesen kifejtette nemtetszését a sorozat karaktere okán. De nem ez volt az első alkalom, hogy kritika éri a sorozatot a különböző nemzetiségek ábrázolása miatt. Az első évadban a franciák sztereotip ábrázolása kapta a legtöbb kritikát. Sokak szerint a franciákat tiszteletlen emberekként ábrázolják, akik svájcisapkát viselnek és gyakran megcsalják a partnereiket.

A második évadban nemcsak az ukrán, de egy új szereplő, a brit Alfie is igencsak sztereotip ábrázolást kapott: a férfi kocsmákban ivással és focinézéssel tölti az idejét, ráadásul ki nem állhatja Párizst.

Darren Star, a sorozat készítője korábban azt nyilatkozta, hogy a sorozatbeli Párizst és a karaktereket, saját, korábbi személyes tapasztalatai alapján alkotta meg, és az volt a célja, hogy minél többen megszeressék a francia fővárost. 

(A borítókép csak illusztráció, forrása: Pete Linforth/Pixabay)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek