Ebbe a szomszédos országba is utazhatunk oltással

Magyarország megállapodott Ukrajnával, hogy elismerik egymás védettségi igazolványait. Ez azt jelenti, hogy péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, milyen oltóanyagot kaptak. Az Ukrajnába beutazó magyar állampolgároknak rendelkezniük kell az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással - derül ki a Konzuli Szolgálat honlapjáról.

Lviv, UkrajnaForrás: Roman Polyanyk/pixabay.com

Ugyanakkor a külföldieknek a beutazáskor olyan, a COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkezniük, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

Az ukrán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybe vételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 12 év alatti gyermekeknek is.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők 72 óránál nem régebbi PCR teszt negatív eredményének bemutatásával léphetnek be, kivéve az eddig is mentességgel rendelkező személyeket. A beutazóknak jövetelük célját igazoló irattal is rendelkezniük kell, ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról.

Ukrajna biztonsági besorolása jelenleg a II-es, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok kategóriájába tartozik. Az országban péntekre kis mértékben csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, mintegy 1600 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma most hetven volt - ami alacsonyabb az előző napi adatnál -, az aktív betegek száma pedig ötvenezer alá csökkent, a járvány terjedése így továbbra is stagnálást mutat.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 1603 új esettel 2 221 427-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mintegy 180-nal kevesebb az előző napinál. Az elhunytak száma hetvennel 51 577-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 97 volt. Eddig 2 120 780-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint öt és félezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint négyezerrel, 49 070-re. Kórházba 762 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon. A legtöbb új beteget, 217-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 395 310-en kapták meg valamely védőoltás első, 204 038-an a második dózisát is az országban, csütörtökön 54 329 embert oltottak be. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szavai szerint az országos karantént a nyár végéig várhatóan meghosszabbítják, a korlátozások könnyítése mellett. A tárcavezető kijelentette, hogy változatlanul fenn kell tartani a maszkviselési kötelezettséget, a távolságtartást, és a kézfertőtlenítésről való gondoskodást a zárt terű nyilvános helyeken.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek