Minden évben liszttel és tojással puccsolják meg a spanyol városka vezetését

Az év végi ünnepkörhöz nem ritkán különös szokások és babonák kapcsolódnak, ilyen az Els Enfarinats, vagyis "belisztezettek" fesztiválja is, melyet a spanyolországi Ibi városban rendeznek meg, minden évben december 28-án, vagyis az aprószentek napján. A résztvevők azt játsszák el, hogy liszt és tojás felhasználásával puccsot hajtanak végre, és egy napra átveszi az irányítást a város felett - derül ki a Wikipédia cikkéből.

Az idei fesztiválról készült képek megtekinthetők galériánkban.Forrás: MTI/AP/Alberto Saíz

A belváros kis területén zajló harc során általában több ezer tojást, több száz kiló lisztet és rengeteg kisebb tűzijátékrakétát használnak fel. 2018-ban például az önkormányzat biztosított 1600 kg lisztet, 3000 tojást, valamint 4800 rakétát és petárdát a résztvevőknek.

Végül mindig a támadók győzedelmeskednek, és átveszik a hatalmat a városban. Új, általában vicces és/vagy értelmetlen törvényeket hoznak, amelyeket Justicia nuevának, azaz „új igazságnak" neveznek (például olyat, hogy aznap nem lehet sem a napon, sem az árnyékban, vagy sem az úton, sem a járdán járni), és az ezeket megszegő járókelőket szintén megdobálják liszttel és tojással, az utcai árusokat és egyéb üzleteket, gyógyszertárakat pedig megbírságolják. A befizetett bírságokat később jótékony célokra fordítják, például a helyi idősotthonnak adják. A nap végén a rend visszaáll, és újra a törvényesen megválasztott vezetés kezébe kerül a város.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek