Pálmafák, lóttóláz és óriás betlehem - karácsony Dél-Spanyolországban

Fényfüzérbe öltöztetett pálmafák, óriási betlehemek és ünnepi lottó - csak néhány a spanyolországi karácsony elmaradhatatlan elemei közül. Az ország középső és északi részén a hideg idő miatt ugyanúgy várják az emberek a fehér karácsonyt, mint mi, magyarok. Itt, Dél-Spanyolországban azonban más a légkör: hó helyett a pálmafák díszítésére és a világ legnagyobb betlehemének felállítására készül mindenki. A magyar és a spanyol ünnepi szokások között aligha lehetne párhuzamot vonni, mert bár a vallási kultúránk ugyanaz, a spanyolok mégis mindent másképp csinálnak.

Kúp alakú műkarácsonyfák és fényfüzérbe tekert pálmafák árulkodnak arról Dél-Spanyolországban, hogy közeleg a karácsony. Kesztyűre, sapkára itt nincs szükség, a karácsonyt és a szilvesztert a helyiek és a külföldi turisták is általában a tengerparton töltik, tavaszias melegben.

A pálmafák árnyékában karácsonyoznak a spanyolokForrás: SandraMC/Shutterstock

Nemcsak a napsütés, hanem a lottóláz is hevíti a levegőt: december 22-én tartják ugyanis a hagyományos karácsonyi nyereményjáték, az "El Gordo" sorsolását Madridban. A számokat egy helyi iskola tanulói húzzák ki, és kántálva teszik közzé. A főnyeremény idén közel 1 milliárd forintnyi euró.

Lottószelvények 2018-bólForrás: FrankShot/shutterstock.com

A karácsonyi időszak főszereplői a betlehemek, amelyek minden városban helyet kapnak advent kezdetén. Helyi kézművesek építik fel a falut és az istállót, ahol a Messiás született. Körülötte helyet kapnak Betlehem lakói és persze a háromkirályok is. Idén Alicante városában állították fel a világ legnagyobb betlehemét, amely Máriát, Józsefet és a kis Jézust ábrázolja. Két figurája együtt 56 méter magasra nyúlik.

Forrás: AFP/Jose Jordan

A spanyol családok a szentestét és a 25-ét is együtt töltik otthon, vagy kedvenc éttermükben, ahol nem ritkák a 20-30 fős családi vacsorák. 26-án viszont minden visszatér a hétköznapi mederbe egészen január 6-ig, vízkeresztig, ami az ünnepi időszak csúcspontja. A karácsonyi asztalra is ilyenkor kerülnek fel a hagyományos fogások.

A spanyol sonkák és sülthúsok után felszolgálják a Roscón de Reyes-t, egy színes, kandírozott gyümölcsökkel és tejszínnel díszített kalácsot, mely a háromkirályok koronájára emlékeztet. A hagyomány szerint minden roscón tésztájába belesütnek egy babszemet és egy figurát. Aki utóbbit kapja meg, az szerencsés lesz, aki a babszemet, annak ki kell fizetnie a roscón árát.

A magyar szokásoktól eltérően itt nem a szenteste a karácsonyi időszak csúcspontja. A gyerekeknek is vízkeresztig kell várniuk az ajándékokra, amelyeket nem a kis Jézus, hanem a Három Királyok hoznak el. A jók ajándékot, a rosszak széndarabhoz hasonlító cukorkát kapnak. Az ünnepség fénypontja a királyok felvonulása. Minden városban ezrek gyűlnek össze, hogy élőben nézzék a napkeleti bölcsek érkezését. A királyok zenei kísérettel, színes kocsikon, a gyerekeknek édességet dobáló mesefigurák kíséretében vonulnak fel, majd a karácsonyi ünnepséget köszöntő beszéddel zárják le.

Tóth Brigitta - Mediaworks Hírcentrum

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek