Napóleonról és egy bájos női alakról szavazhattak most a franciák

A franciaországi Rouen-ban arról szavazott a lakosság december 14-én, hogy visszakerüljön-e Napóleon lovasszobra a De Gaulle térre, a városháza elé, vagy a helyére tegyenek egy bájos női figurát. Már meg is van a végeredmény, hamarosan eláruljuk.

Napóleon szobra egykor így festett a talapzatonForrás: Shutterstock

Történt ugyanis, hogy a császár lovasszobra megrepedt, és a városháza előtti térről elvitték a restaurátorok műhelyébe. Egy év és hat hónapig volt ott, ami nagyon sok idő a mai gyorsan változó világban, és mikor vissza akarták szállítani, már egy egészen más közszellem fogadta. A városban erről komoly vita lángolt fel.

Sokan vannak, akik Napóleonban a diadalmas hadvezért, a császárt látják, aki Franciaország hatalmát a legmagasabb fokra juttatta Európában, míg mások csak tömeggyilkos diktátorként emlegetik.  

Tény, hogy a tudományos fórumoktól a közösségi oldalakig arról vitatkozott mindenki, mi a napóleoni örökség, mi az, ami vállalható belőle, lehet-e büszkének lenni rá a XXI. században is?

Franciaországhoz hasonlóan a nyugati országok közvéleménye egyre-másra vizsgálja felül saját történelmét. A folyamat az USA-ban indult, ahol a déli rabszolgatartó államok polgárháborús tábornokainak szobrait kezdték döntögetni, majd egyes elnökökét is, a végén már Kolumbusz is a nem kívánt személyek listájára került. A szemlélet átkerül Európába is, ahol szintén a megvagyonosodott rabszolgakereskedők szobrait hajították vízbe, majd Angliában a folyamat már a második világháborút végigharcoló miniszterelnököt, Churchillt is fenyegette, elsősorban a gyarmatokon folytatott tevékenysége miatt.

Egy hangulatos roueni utca, favázas házakkalForrás:Shutterstock

Rouen egyébként a restaurálási időszakban új polgármestert kapott, aki egészen más szempontok miatt akar nőalakot a császár helyére. Leginkább azért, mert a város ezer utcája közül csak negyven van nőről elnevezve, és egyedül a rue Jeanne-d'Arc főbb útvonal.

A nők szerepének bemutatásáról van szó a köztereken és nem a császár szerepének megítéléséről" – mondja a polgármester.
Nos, a döntés megszületett: Napóleon győzött – szobra  az ottani lakosok 68 százalékának döntése szerint – visszakerülhet a városháza előterébe, írja a francebleu.fr.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek