Krakkó még kitart - nem fújták le a karácsonyi vásárt

Egyre nehezebb akár egy-két napra is előre tervezni, ha utazásról van szó. Egyes országok részlegesen vagy teljesen elérhetetlenné válhatnak, leállhat a hozzájuk vezető valamennyi közlekedés, mint most, hogy az európai légitársaságok egyik percről a másikra felfüggesztették dél-afrikai járataikat, vagy ahogy Izrael várt zárt országgá a máshonnan beutazni vágyóknak. 

Lengyelországba még elmehetünk, ha van európai EUDCC digitális tanúsítványunk arról, hogy legalább 14 napja túl vagyunk a COVID-vakcina második adagján, vagy a Janssen/Johnson&Johnson oltás egyszeri beadásán. Vigyázat, csak az Európai Orvosi Ügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat fogadják el. Vagy felmutathatunk egy 6 hónapnál nem régebbi igazolást arról, hogy már kilábaltunk a betegségből, és beengednek egy 48 óránál nem régebbi PCR- illetve antigénteszttel is.

Karácsonyi vásár KrakkóbanForrás: Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

A jelen állás szerint Krakkóban - annyi más várossal ellentétben - november 26-án megnyílt és nyitva is tart a karácsonyi vásár, a tervek szerint egészen január 2-ig.

A Ryneken, azaz a krakkói főtéren minden nap esemény, minden pillanat látványosság, akkor is, ha szürke betűs hétköznap van, és semmi ünnep a láthatáron. Egy román stílusú kápolna, és az északi gótika téglából épült emlékei mellett a reneszánsz Posztócsarnok uralja a teret, kívül-belül, és most már a föld alatt részlegében is elámítva a látogatót. A téren furcsán, látszólag kapcsolat nélkül álló gótikus toronyból trombitás jelzi a pontos időt a tatárjárás óta. Minden a hagyományokról szól.

Az ízes és sós lengyel sajtokból is van választékForrás: Krakow city guide / Facebook

A tér délkeleti sarkán a Wierzynek étterem 1364-ben nyitott, nem érdemes kihagyni, ha valaki érdeklődik a lengyel konyha iránt. És érdeklődni fog, mert a teret betölti a sajttal vagy túróval, hússal hússal töltött és a helyszínen kisütött pirogok illata.

Mézeskalács házikókForrás: Krakow city guide / Facebook

Nehéz ellenállni a szilvás, fahéjas süteményeknek, vagy csak egy kis zacskó fűszeres diónak, gesztenyének. Különösen, ha ropogósabb, csikorgóbb a hideg, nem kell nagy bátorság megkóstolni a lengyelek kedvenc, forró téli sörét, amelybe gyakran gyümölcsöket kevernek.

A téren van a Magyarországon is közkedvelt karamellás cukorka, a Krówka szakboltja - egyenesen a gyárból jön a még langyos, puha édesség, olyan, amilyennek még nem kóstolta senki. És, bizonyára a leglaposabb zsebű látogató is hazavisz legalább egy kicsi, kézzel festett üvegcsengőt, aminél jellegzetesebb krakkói karácsonyi ajándék aligha található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek