Úszó múzeummá építették át a legendás Bodrog osztrák-magyar hadihajót

Hosszú évek után, végre felújították a Bodrog nevű, egykori osztrák-magyar hadihajót, amely az elmúlt időszakban inkább hasonlított egy rozsdás ócskavasra, mint muzeális, történelmi értékre. Az újjászületett vízi jármű a belgrádi kikötőbe érkezett, és ezentúl turisztikai látványosság lesz – írja a szerb Blic napilap.

Így néz ki ma a több mint százéves katonahajóForrás: Facebook / Dušan Vasiljevic

A több mint százéves hajó ágyúlövéseivel kezdődött meg hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án. Később sokáig kavicsszállító uszályként használták a Száva folyón a szerb fővárosban, és át is keresztelték Száva névre. A hajó egykor az Osztrák-Magyar Monarchia katonáit szállította, de sosem került vissza magyar kézbe. A felújítása vagy megvásárlása már többször is felmerült a szerb fővárosban, gyakorlati megvalósításra azonban csak most került sor.

A csatahajót 2017-ben Apatinba szállították, ahol egy évet dolgoztak a megmentésén. A törekvésnek végre szemmel látható eredménye is van: ma úgy fest, mint újkorában, legalábbis erről árulkodnak a közösségi médiában terjedő, róla készült fotók.

Az egykori csatahajó ismét régi fényében tündökölForrás: Facebook / Dejan Ristić

A katonai hajó a világ legrégebbi és egyik leghányavetettebb sorsú hajója. 1904-ben bocsátották vízre az újpesti hajógyárban az akkori legkorszerűbb hajózási és hadi felszereléssel. Belgrádba tíz évvel később, 1914. július 28-án került. 

A történelem során összesen négy ország zászlója alatt járta a vizeket, háromszor elsüllyedt, éveken át elhagyatottan állt, és rongálódott, nem történelmi hadihajóhoz méltó feladatokat kapott. De mára ismét közismert és turisztikailag is jelentős járművé vált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek