Felrobbant egy második világháborús bomba

  Vasárnap felrobbant egy második világháborús bomba a Salamon-szigetek fővárosának, Honiarának egyik lakóövezetében. A robbanásban meghalt a bombák felderítésében résztvevő két férfi, a brit Stephen Atkinson és az ausztrál Trent Lee, mindketten a Norwegian People's Aid alkalmazottai voltak - adja hírül a bbc.com.

  Igazságügyi orvosszakértők folytatnak vizsgálatot a robbanás helyszínének közelébenForrás: AFP/Handout

  Lee a Facebook-oldalán vegyifegyver-tanácsadóként jellemezte magát, és mint a profiljáról kiderült, szerepe az volt, hogy felmérje és megtalálja a robannóeszközöket, majd információkat szolgáltasson róla a helyi rendőrség robbanóanyag-hatástalanító egységének. Ezt megerősítette a salamon-szigeteki rendőrség nyilatkozata is, amely szerint a felmérő csoport jellemzően elsőként megy ki a terepre, hogy azonosítsa a fel nem robbant fegyverek helyét.

  Háborús maradványok a szigetekről egy 2005-ös felvételenForrás: AFP/Madeleine Coorey

  A Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigetek forgalmas csatatér volt a második világháborúban, és még mindig több ezer, fel nem robbant bomba található itt. Az NPA segítséget nyújt a kormánynak egy olyan központosított adatbázis kidolgozásában, amely áttekintést ad a második háborús robbanóanyag-maradványokról. Most különösen nagy szükség van a bombák feltérképezésére és hatástalanítására, mert a szigetország már a 2023-as csendes-óceáni játékokra készül.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!