Világháborús bombát találtak a Dunában pecázás közben

Nagyméretű világháborús robbanóeszközre bukkantak horgászok, akik egy csendes dunai partszakaszra érkeztek pontyozni Almásfüzitőn, írta a Magyar Honvédség egy november 5-i Facebook-posztjában.

A világháborús bomba jól láthatóan feküdt a folyó medrébenForrás: Ferkó Zoltán zászlós, Lermán Hajnalka szakaszvezető/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook

Az alacsony vízállás miatt lettek figyelmesek egy, a folyómederből kiálló, kúp alakú tárgyra. Gumicsizmával közelítették meg a parttól a mintegy három méternyire található eszközt, amelynek formája miatt gyanút fogtak és azt tették, amit ilyenkor kell: értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök bejelentették az esetet a honvédség tűzszerész ügyeletére, majd néhány órán belül a helyszínre érkeztek a katonák.

A bomba közelről sem tűnik veszéltelennekForrás: Ferkó Zoltán zászlós, Lermán Hajnalka szakaszvezető/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Facebook

Azonosítást követően megállapították, hogy egy 250 kilogrammos, második világháborús, amerikai gyártmányú légibomba szunnyad a mederben élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetekkel ellátva.

Miután kiemelték a robbanóeszközt a mederből, a parton hatástalanították azt.

A gyújtószerkezetek eltávolítását követően elszállították a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. Nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére a tűzszerész művelet ideje alatt, mert a légibomba lakott területtől távol helyezkedett el.

A közlemény szerint valószínűnek tűnik, hogy a robbanótest az almásfüzitői olajfinomító támadásakor téveszthetett célt. Az említett ipari létesítmény rombolásának céljával összesen három bombatámadást vezettek a szövetséges erők a második világháború során. A légibomba több mint hét évtizednyi szunnyadást követően sem tudott pusztítást okozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek