Egy ilyen védelmező gyűrűt bárki szívesen venne az ékszerésznél

A másnaposság ellen használhatták az ametisztköves aranygyűrűt, amely egy izraeli ásatáson került elő a bizánci korszak legnagyobb ismert borászatának feltárásakor.

A javnei régészeti helyszínen felfedezett ókori ékszerről az a hír járja, hogy sok erényt tulajdonítottak a kőnek, amit a gyűrűbe foglaltak, köztük azt is, hogy viselőjét megvédi az ivás okozta másnaposság kellemetlen hatásaitól - mesélte Amir Golani régész az MTI cikke szerint.

Forrás: Ilze Lucero / Unsplash

A gyűrűt egy bortárolásra használt amforaraktár maradványaitól 150 méterre találták meg. Az ásatáson egy 7. századi - a bizánci kor végére és a korai iszlám időszak kezdetére datálható - helyszínt tártak fel, de a régészek szerint a gyűrű még régebbi lehet. "Ametisztköves aranygyűrűjük már a rómaiaknak is volt, és lehetséges, hogy ez a gyűrű a 3. században a városban élő előkelő elit ékszere volt" - idézte a CNN az izraeli régészek közleményét.

Golani megjegyezte, hogy az ametisztköves gyűrűnek vallási vonatkozásai is lehetnek: "A Biblia a 12 drágakő egyikeként említi az ametisztet, amelyet a Templom főpapja ünnepi mellvértjén hordott" - mondta. A szakember úgy véli, hogy a lila köves, 5,11 gramm súlyú gyűrű egykor egy tehetős személyé volt. Az ékszer viselése státuszukat és gazdagságukat jelezte, az ilyen gyűrűket férfiak és nők egyaránt hordhatták. De olyan elképzelések is vannak, hogy a drága gyűrű az ősi borászat tulajdonosáé, annak magas rangú beosztottjáé, vagy egy szerencsétlen látogatóé lehetett, aki leejtette és elvesztette.

A leletről beszámoló livescience.com tudományos ismeretterjesztő portál cikke szerint az "ametiszt" szó a görög "ametisztosz" szóból származik, ami azt jelenti, hogy "nem részeg".

Az ametiszt egy olyan kvarcfajta, amelyet egykor olyan nagyra értékeltek, mint a smaragd és a rubin, mígnem a 19. századi brazíliai nagy lelőhelyek felfedezése olcsóbbá és szélesebb körben hozzáférhetővé tette a drágakövet.

Az ókorban többféle módon is védekeztek a másnaposság ellen. Az ókori görögök - egy 1900 éves papirusz tanúsága szerint - babérlevélből készült nyaklánc viselését javasolták "részeg fejfájás gyógymódjaként". Az ókori Mezopotámiában pedig feljegyezték, hogy egy orvos édesgyökér-, leander-, bab-, olaj- és bortinktúrát javasolt abban az esetben, ha "az ember erős bort ivott, ami a fejét is megzavarta". Ezek közül a lehetőségek közül még ma is a "varázserővel bíró" gyűrű viselése hangzik a legkényelmesebbnek.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek