Jó állapotú rabszolgaszobát tártak fel Pompejiben

Régészek egy "kiváló állapotú" "rabszolgaszoba" maradványait tárták fel egy pompeji villában. Év elején ugyanitt egy ép szertartási szekér is előkerült, a régészek szerint a szobában valószínűleg rabszolgák laktak, akiket a jármű karbantartásával bíztak meg.

Olaszország, Pompeji, rabszolgaForrás: AFP/Handout/POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

A 16 négyzetméteres helyiségben három faágyra, kerámiakancsókra és egy ágytálra is rábukkantak. Két ágy körülbelül 1,7 méter hosszú volt, egy pedig mindössze 1,4 méteres. A szoba közepén egy fadobozt és az ágynak döntve egy vontatórudat is találtak.

Forrás: AFP/Handout/POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

A szoba egyetlen kicsi ablakkal rendelkezett, sarkaiban amforák helyezkedtek el, amelyek valószínűleg a ház urához tartozhattak. A régészek szerint a rabszolgák két amforában tartották a holmijukat az ágyak alatt.

Forrás: AFP/Handout/POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK

Innen nem messze találtak még egy fából készült ládát fémtárgyakkal és textilekkel, amelyek a lovak hámjának részei lehettek. A régészek szerint a felfedezés ritka betekintést enged a rabszolgaság működésébe és a rabszolgák mindennapjaiba, "ablak azoknak az embereknek a létbizonytalansággal teli valóságába, akik ritkán szerepelnek a történelmi forrásokban, amelyeket szinte kizárólag az elithez tartozó férfiak írtak" - mondta Gabriel Zuchtriegel, Pompei főigazgatója a dw.com cikke szerint.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek