Rendhagyóan fest a világ első múzeumi raktára, mely megnyit a látogatók előtt

A rotterdami Museumparkban található Depot Boijmans Van Beuningen a világon az első múzeumi raktár, mely megnyitja kapuit a látogatók előtt. A benne található műalkotások mellett maga az épület sem mindennapi. A díjnyertes MVRDV stúdió által tervezett  szerkezetet 1664 tükör borítja, emellett nyírfákkal, fenyőkkel és fűvel borított tetőerdő is van rajta - derül ki a travelandleisure.com cikkéből.

Hollandia, Rotterdam, Depot Boijmans Van BeuningenForrás: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP VIA AFP

"A tükrök segítségével integrálódik az épület a múzeumparki környezetbe, amelyet Yves Brunier tájépítész tervezett az OMA-val a '90-es években" - olvasható a cég közleményében. " Az alakja tálra hasonlít, így az alapja kisebb helyet foglal el a földön, de felfelé tágul, így bent is van elég tér. 

A múzeum a magasbólForrás: ANP via AFP/Siebe Swart

A depó belsejében a Boijmans Van Beuningen Múzeum több mint 151 000 műtárgya található, és a látogatók bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögött zajló restaurálási és megőrző munkába. A belső tér azonban nem tipikus múzeumi kiállítótér. A műalkotásokat a "klimatikus követelmények" alapján rendezik állványokra, polcokra illetve szekrényekbe, a filmek és videók pedig speciális vetítőtermekben tekinthetők meg.

Vilmos Sándor holland király nyitotta meg a múzeumi raktáratForrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

Egyes tárgyakat klímaszabályozott helyiségekben tárolnak, amelyek vezetővel látogathatók. A kiállítótermeket és a kurátori termeket lépcsők kötik össze a tetőerdővel és az étteremmel.

Hollandia, Rotterdam, Depot Boijmans Van BeuningenForrás: ANP via AFP/Robin Van Lonkhuijsen

A Depot Boijmans Van Beuningen ma, az november 6-án nyitotta meg a kapuit.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek