Három év után megnyitotta kapuit az impozáns műemléképület

2018 nyarán kezdődött a sümegi püspöki palota felújítása, most pedig megnyitott és barokk fényében várja látogatóit az egykori Veszprém-egyházmegyei püspök, Padányi Biró Márton rezidenciája, a sümegi várhegy lábánál álló impozáns műemléképület - derül ki a NÖF Facebook-oldaláról.

A palotát ünnepélyes keretek között Navracsics Tibor Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Végh László, Sümeg polgármestere, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

A püspöki palota fejlesztése a NÖF Nonprofit Kft. koordinációjában, a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül valósult meg. A kivitelezést hosszú kutató- és restaurátori munka előzte meg, a felújításnak köszönhetően megújultak a belső terek, láthatóak lettek egykori freskótöredékek és rokokó stukkódíszek keltek új életre. Restaurált műtárgyak kerültek vissza eredeti helyükre a palotába, de meglepő és jelentőségteljes felfedezések is történtek a több évszázados falak kutatása során. A palota interaktív tárlattal, kávézóval és múzeumshoppal november 2-tól várja az érdeklődőket. Bővebb információk a palota honlapján találhatók.

Címlapkép: Picasa/facebook.com/puspokipalota

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek