Egy rotterdami múzeum megmutatja, mi van a színfalak mögött

Akik járnak múzeumba, megszokták, hogy a festményeket csak tisztes távolságból szabad csodálni. Nem illik hangoskodni, a képeket tilos megfogni, ha véletlenül közelebb hajolnak a műtárgyhoz, rögtön jön a teremőr. Vagy ami még rosszabb, megszólal a vészjelző.

De akik dolgoztak már múzeumban, tudják, hogy a kiállítótér falai mögött egészen más a helyzet. A képeket ide-oda pakolják, csomagolják, kocsikon tologatják, a raktárakban pedig szó szerint egymás hegyén-hátán tornyosulnak a ki nem állított képek, a gyűjtemény nem kevesebb, mint 92 %-a.

Látványterv az MVRDV építésziroda tervéhez. A 39 méter magas épületet 1664 darab tükörlap borítja, ami visszatükrözi Rotterdam épületeit.Design: MVRDV.jpg/boijmans

A rotterdami Museum Boijmans Van Beuningen nemrégiben radikális lépésre szánta el magát. Úgy döntött, megmutatja, mi van a színfalak mögött, és megnyitja a nyilvánosság előtt a 151 ezer műtárgyat rejtő raktárát. A 88 ezer grafikát és nyomatot tartalmazó gyűjtemény számára egy új épületet is felhúznak, aminek munkálatai már javában folynak, írja az The Art Newspaper. Az intézményt 2020-ban tervezik megnyitni a közönség előtt, kezdetben üresen, hogy látni lehessen, ahogy a helyiségek megtelnek a műtárgyakkal. 2021 végére várhatóan az összes Rembrandt, Van Gogh, Monet, Salvador Dalí és Andy Warhol is megtalálja a helyét a központi átriumban lévő vitrinekben. A raktárak mellett a műtárgyak konzerválásának folyamatát, sőt még az irodákat is láthatóvá teszik.

A múzeumok világában sokan azt gondolják, hogy a raktárak csak a kurátorok számára fenntarott rejtett helyek, ahova a közönséget nem lenne szabad beengedni" - meséli Sjarel Ex, a múzeum igazgatója, aki az ötletet megálmodta. "De rájöttünk, hogy 50%-a annak, amit csinálunk valójában a színfalak mögött történik, és arra gondoltuk, nagyon érdekes lenne meghívni a nyilvánosságot, hogy mindezt lássa."

Nade mi vezette a múzeum igazgatóját erre a szokatlan döntésre? Egy potenciális árvíz, 2015-ben. A 13 órányi esőzés után ugyanis a tűzoltók választás elé állították: vagy a könyvtár vagy a gyűjtemény maradjon meg. Csodával határos módon a gyűjtemény mégiscsak megmenekült, de ekkor tudatosult Ex-ben, hogy nem túl jó ötlet a föld alatt tárolni a műtárgyakat.

Akkor azt mondtam, hogy ez soha nem ismétlődhet meg" - emlékszik vissza Ex.

A raktárak láthatóvá tétetele úgy tűnik, hogy trenddé kezd válni. Nemrégiben a párizsi Pompidou központ is bejelentette, hogy új raktárat építenek, ahova a közönséget is meghívják, Moszkva pedig 29 városi és önkormányzati múzeum számára tervez közös transzparens tároló helyiséget építeni. A londoni Victoria és Albert Múzeum már 2018-ban nyilvánosságra hozta, hogy hamarosan évtizedek óta elzárt műtárgyakat tesznek látogathatóvá egy új épületben, írja az újság.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek