A világ leghíresebb festői is vállaltak dekoratőri munkát

A luxusingatlanok lényege, hogy meglegyen bennük az a hűha faktor, amitől megérik a pénzüket. Manapság persze az okos otthonok, a modern kütyükkel felszerelt házak viszik a prímet, míg az antik szépségek egy kicsit a háttérbe szorultak. De mivel mind mások vagyunk, és az ízlésünk is különböző, ezért a végtelenített medencés, privát strandos, parkerdővel körbevett és önállóan bevásárló otthonok mellett biztos, hogy az a római ingatlan is megtalálja majd az új tulajdonosát, ahol egy hatalmas - és eredeti - Caravaggio freskó díszíti a mennyezetet.

Fiatal fiú gyümölcsökkel, 1594 - Michelangelo Merisi da Garavaggio; Galleria Borghese, RómaForrás: leemage / Leemage via AFP

A szerencsés vásárló, aki 2022-ben a legmagasabb licitet adja ki a házra, birtokba veheti majd a világ egyetlen olyan otthonát, melynek mennyezetére a világ egyik leghíresebb, olasz reneszánsz művésze festett megrendelői műremeket.

A szóban forgó villa a Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, más néven a Villa Aurora. A Rómában található 16. századi ház Francesco Maria del Monte olasz bíboros vadászházának épült, aki az akkor 20 év körüli Caravaggiót bízta meg egy mennyezetfreskó elkészítésével. A festmény Jupitert, Neptunuszt és Plútót ábrázolja, a három isten állati attribútumaival együtt - olvasható a Theguardian.com cikkében.

De a vadászház végül nem lett kihasználva, a bíboros 1621-ben eladta a 9000 négyzetméteres villát és a hozzá tartozó 89 hektáros birtokot a Ludovisi családnak.

A freskó felbecslésére Alessandro Zuccarit, a római Sapienza Egyetem történészprofesszorát kérték fel, aki a The Guardiannek elmondta, hogy a szóban forgó mennyezeti festmény tényleg Caravaggio egyetlen privát falfestménye. A szakember végül 360 millió dollárra értékelte, de hozzátette, hogy további 12,75 millió dollárra lesz szükség a restaurálásához. A festményről érdemes még tudni, hogy valamikor az évszázadok során lefedték és 1968-ban fedezték fel újra. De a Villa Aurorában nem ez az egyetlen műalkotás, az ingatlan szinte tele van muzeális darabokkal, köztük Domenichino olasz barokk festő munkái és Guercino 1621-es mennyezeti freskója.

A szakértők szerint, ha a villára több megfelelő ajánlat is érkezik, akkor a 2022. január 18-án elárverezésre kerülő ház a világ legdrágább lakóingatlanává válhat. A jelenlegi rekordot a hongkongi Ho Tung Gardens tartja, amely 658 millió dollárért kelt el.

Címlapkép: Medusa feje (1497), Uffizi Galéria - hemis.fr / AFP/Dozier Marc

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek