A kelet Párizsának pusztuló eleganciáját örökítette meg egy fotós

A libanoni épületek egyik legfőbb vonzereje a gyönyörű, gazdagon díszített mennyezet, amelyet baghdadinak neveznek. Ezek a számos otthonban megtalálható, dekoratív plafonok egy angol fotósnak, James Kerwinnek is felkeltették az érdeklődését, aki egy közel-keleti utazása során több mint 30 mennyezetet örökített meg, tudtuk meg a Designboomtól.

A baghdadi elnevezés a 130 évvel ezelőtti műemlék épületekben használt álmennyezetekre utal. Ezek fa lécekből állnak, amelyeket gipsszel vonnak be, majd pedig stukkókkal és freskókkal díszítik.

A plafonokról készült fotósorozat első alkalommal tett libanoni látogatása után készült. Akkoriban készítette el a Libanon; az elveszett paradicsom című fotósorzatot, melyről mi is írtunk. A fotókon Bejrút, a valaha a Közel-Kelet Párizsaként ismertté vált, mára konfliktusokkal terhelt város hajdan pompás épületeinek dekadens esztétikáját örökítette meg. 

A luxus és hanyatlás ellentéte sok művészt megihletett

Korábban írtunk a francia Romain Veillonról, akinek fotóin repedező falak, hulló vakolat, por és kőhalmok képeznek éles ellentétet a régi arisztokrata szalonok freskóinak előkelőségével.


Egy másik francia művészt, Romain Thieryt pedig az elhagyatott európai kastélyok termeiben otthagyott pusztuló zongorák látványa inspirálta fotózásra. Nemrégiben írtunk egy videós sorozatról is, amelyben a grúz Tskaltubo fürdővárosában a valaha élettel teli, mára üresen álló épületek romjai közé digitálisan lehellt életet egy művészpáros, a kanadai-holland Ryan Koopmans és a svéd Alice Wexell.

A fotós a könyv publikálása után elhatározta, hogy adományokkal segíti a helyi örökségvédelmi szervezeteket, és befejezi legújabb könyvét, amely a pandémia miatt sokat késett. Az új projekt az északi Tripolitól a déli Tyre-ig számos rejtőzködő mennyezet szépségét ragadja meg.

Heavens Above / 2021

 Címlapkép forrása: James Kerwin/Flickr.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek