Pénteken nyílik az év egyik legjobban várt kiállítása a Szépművészetiben

A 19. századi festészetet radikálisan átalakító, a modernizmust megelőlegező festőről, Cezanne-ról nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban holnap, október 29-én, olvasható az intézmény weboldalán.

Cezanne: Montagne Sainte-Victoire (1891) (illusztráció)Forrás: The Yorck Project (2002)/wikipedia

Okkal írtuk ékezet nélkül a festő nevét, ugyanis a kiállítás egyik újdonsága, hogy a művész döntésével összhangban elhagyják a vesszőt az e-ről. Egészen mostanáig mindenhol Cézanne-ként hivatkoztak a művészre, annak ellenére, hogy ő maga mindig ékezet nélkül szignálta a festményeit és a leveleit. Cezanne provence‐i születésű volt, a provanszál nyelvben pedig az ékezet nélküli „e"‐t ugyanúgy ejtik, mint az ékezetest a franciában. A „Cézanne" írásmódot felesége, valamint fia kezdte használni az 1890‐es évektől, alighanem azért, hogy a párizsiak és más nem‐provanszálok számára is egyértelművé tegye a név helyes kiejtését.

Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig. 

Cezanne életműve a modern művészet egyik alappillére, a kompozícióval, a látvánnyal és a valóság megragadásával kapcsolatos munkássága 1885 után az avantgárd törekvések kiindulópontja lett. A kiállításon egymás mellett szereplő képpárok Cezanne és az orosz, holland, német és magyar konastruktív/konkrét irányzatainak vizuális és szellemi kapcsolódási pontjait teszik láthatóvá.

A Szépművészeti Múzeum utoljára 2012-2013-ban rendezett nagyszabású kiállítást Cezanne-ról, mely a mostanitól eltérően az aixi mester és a nagy elődök (például Michelangelo, Giovanni Lorenzo Bernini, Nicolas Poussin) találkozási pontjait mutatta be.

Belépők online és a helyszíni pénztárakban is válthatók elővételben vagy a látogatásra érkezve, a teljes árú jegy 3600, a kedvezményes 1800 forint. A kiállítás február 13-ig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek