Végre lerántották a leplet a Közel-Kelet legújabb, ősi látványosságáról

A két kosárlabdapályát is kitevő mozaikpadló Jerikó városában található, mely a Holt-tenger északi előterében, a Jordán folyó völgyében fekszik, körülbelül 35 kilométerre Jeruzsálemtől. Az egyebek között vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített padlót hosszú éveken keresztül restaurálták, mire eljutottak vele arra a szintre, hogy végre a nagyközönség is megcsodálhassa.

Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Az egyedülálló kőpadló hétmillió mozaikkockából áll, és az Ommajjád-dinasztia egyik uralkodója, Hisám kalifa (724-743) palotájának a fürdőházát díszítette. Az iszlám palotát a 8. században egy földrengés pusztította el.

A 827 négyzetméteres, 21 színű padlómozaik 38 életképet ábrázol szőnyegszerűen, fő motívuma egy hatalmas életfa. Az 1200 éves mozaikot az 1930-40-es években tárták fel először, majd egy idő után homokkal gondosan befedték, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Az elmúlt bő egy évtizedben a felújítás alatt egy-egy napra már elbontották a védőburkolat egy részét, de a fürdőház mozaikpadlója akkor sem volt látható, csupán a mellette lévő fogadóteremé. Utóbbin két gazella egy almafa leveleit csemegézi gondtalanul, miközben a háttérben ólálkodó oroszlán harmadik társukra veti magát.

Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

A 12 millió dolláros restaurálást, amelynek eredményeként ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója, Japán finanszírozta. A munka részeként megemelt sétautat építettek ki a padlozat fölött, hogy a látogatók anélkül nézhessék meg a remekművet a lehető legközelebbről, hogy rálépnének - olvasható az MTI hírében.

Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

A palesztin idegenforgalmi minisztérium "a világ egyik legnagyobb és legszebb" mozaikjának nevezte a jerikóit, melynek megnyitása a látogatók előtt várhatóan segít fellendíteni az izraeli megszállás alatt álló város turizmusát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek