Újabb maja leletek kerültek elő a Yucatán-vasút építése során

Korábban beszámoltunk a maja romvárosokat összekötő vasútvonal terveiről, és talán nem meglepő, hogy a régészeti vonat munkálatai során újabb és újabb leletek kerülnek elő. Legutóbb például több száz maja tárgyat, kerámiaedényeket és temetkezési helyeket is találtak a Yucatán-félszigeten. Eddig összesen csaknem 2500 prehispán építmény, 80 temetkezési hely, valamint több ezer edény és töredék került elő a Maja-vonat útvonalon - írja a cnn.com a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közleményére hivatkozva.

Az egyik sírról készült képForrás: inah.gob.mx

A leleteket GPS, műholdas topográfia és LIDAR szenzorok segítségével fedezték fel a projekt Palenque-től Escárcegáig terjedő szakaszán. Az előzetes elemzések szerint a maják hosszú ideig laktak itt i.e. 700. és i.sz. 850 között.

A kutatók a „különös érdeklődésre számot tartó" tárgyak közé sorolnak egy tálat és egy kancsót, melyeket melleket formázó támasztékkal láttak el. Ezek a tárgyak a preklasszikus korból a klasszikusra való átmenet idejéből származnak, és a régészek úgy vélik, az uralkodó elit politikai illetve vallási szertartások során használta őket. A kiöntőedényben valószínűleg olyan értékes folyadékokat tartottak, mint például csokoládé és parfüm.

A címlapkép illusztráció, forrás: Irina and Denis/Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek