Irdatlan mennyiségű indián szertartási központot azonosítottak

Több száz ősi mezoamerikai szertartási központot sikerült légi távérzékeléssel azonosítani Mexikóban. A lidar távérzékelési módszer segítségével 478 ceremoniális központot találtak a Kr. e. 1100-400 között virágzó olmék és maja kultúrának otthont adó térségben. A tudósok hétfőn számoltak be az ősi mezoamerikai térségre kiterjedő, nagyszabású kutatásról, amelyet Tabasco államban, Veracruz déli részén, valamint Chiapas, Campeche és Oaxaca egyes részein végeztek, írja az MTI.

Maja romok Belize nyugati részén (illusztráció)Forrás: Dennis Jarvis from Halifax, Canada/Wikipedia

A lidar (a Light Detection and Ranging rövidítése) pulzáló lézerrel tapogatja le a helyszíneket, felméri és három dimenzióban mutatja a növényzet alatt meghúzódó szerkezetek alakját, amelyek egyébként nem láthatók a levegőből és a talajszinten sem.

A kutatás során a Veracruzban található olmék régészeti helyszínen, San Lorenzóban egy nagy ceremoniális központot is felfedeztek. Az olmékok a legősibb ismert nagy mezoamerikai civilizációt képviselték, és nagy hatással lehetettek a későbbi kultúrákra, köztük a majákra is. Takeshi Inomata, az Arizonai Egyetem régésze, aki a Nature Human Behaviour folyóiratban publikált kutatást vezette, elmondta, hogy a lidar egy nagy és korábban nem ismert, négyszögletes ceremoniális központot jelzett San Lorenzóban.

La Venta-i bazaltfej. A kőfejek az olmékok legismertebb alkotásai, 17-et találtak eddig belőlük, 160-360 centiméter magasak, test nem tartozik hozzájuk, és súlyuk elérheti a 20 tonnát isForrás: GLYSIAK/Wikipedia

Az ezer méter hosszú és 275 szélességű ceremoniális központot a szélein 20 kissé kiemelkedő platform veszi körbe. Feltehetően egy olyan tér lehetetett ez, ahol sok ember összegyűlt valamiféle szertartásra, a körben álló platformok pedig lakóházak lehettek Inomata szerint.

Az olmék kultúra legismertebb emlékei a 19. század végétől az 1990-es évekig feltárt hatalmas bazaltfejek. A 160-360 centiméter magas fejek súlya elérheti a 20 tonnát is. A régészek szerint olmék uralkodókat ábrázolhattak.

A kutatásban feltüntetett több száz ceremoniális helyszín sok hasonlóságot mutat a San Lorenzóban felfedezettel. "Ezek a központok valószínűleg a mezoamerikai naptárak alapfogalmainak legkorábbi megjelenítői" - magyarázta Inomata, megjegyezve, hogy a naptárak 20 napos egységen alapultak, ami megegyezik a San Lorenzo-beli ceremoniális központ körüli platformok számával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek