Újabb növény került be a maja drogok tárházába

  A Washingtoni Állami Egyetem kutatói ősi maja gyógynövényes tartókban talált növényi maradványokat vizsgáltak, és először azonosítottak olyasmit, ami nem dohány. Ez pedig nem más, mint a büdöske egy fajtája, a Tagetes lucida, ami szintén pszichoaktív hatású. A 14 kicsiny kerámiaedényt több mint 1000 éve temették el a mexikói Yucatán-félszigeten, és a tudósok eddig kétféle, szárított és pácolt dohány nyomait találták meg bennük, a közönséges dohányét (Nicotiana tabacum) és kapadohányét (Nicotiana rusticát).

  Tagetes lucidaForrás: Dick Culbert/commons.wikimedia.org

  A Mario Zimmermann vezette kutatócsoport szerint a virágot a dohányhoz keverték, hogy az élvezetesebb legyen. Az edények fontos adalékokkal szolgálnak a maják droghasználatáról is. Mint a kutatók elmondták, kevés az információ arról, hogy a dohányon kívül milyen, egyéb tudatmódosító szerekkel éltek. A nagy büdöske virágát egyébként ma is használják díszítésként a halottak napi szertartásokon, a növényt a halottak virágának is nevezik.

  A kutatási módszer egy új, metabolomikai alapú eljárás, amely a növényi metabolitokat (anyagcsere-termékeket) érinti, és képes kimutatni azokat a különböző régészeti leletekből. A kutatók bíznak benne, hogy további edényeket is tanulmányozhatnak majd a régióban, egy másik, hasonló projekt keretében pedig ősi emberi fogakon megőrzött szerves maradványokat is vizsgálnak.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!