Meztelenül gyülekeztek az emberek, hogy megmentsék a Holt-tengert

Mintegy 200 meztelen ember jelent meg a sivatagban a Holt-tenger mellett, tetőtől talpig fehérre festve a világhírű New York-i művész, Spencer Tunick legújabb fotósorozatának fényképezésén. Mint a művész elmondta, az alkotás azért készül, hogy felhívja a figyelmet a Holt-tenger csökkenő vízszintjére, melyet éppen zajló ökológiai katasztrófának aposztrofált. Mint hozzátette, a Mineral Beach-en, ahol 10 évvel ezelőtt készített egy sorozatot, azóta víznyelők jelentek meg és rohamosan csökken a vízszint - olvasható a cnn.com cikkében.

Víznyelők a Holt-tenger mellettForrás: AFP/Gil Cohen-Magen

Tunick nyilvános helyeken készült, nagyszabású aktfotóiról ismert: változatos helyszíneken készített már felvételt a svájci gleccserektől a Sydney-i Operaház lépcsőjéig, és most egy régi barátjának és munkatársának, Ari Leon Fruchternek segít a Holt-tengeri Múzeum építésében. A képek azon a helyszínen készültek, ahol egy nap a múzeum állhat.

Forrás: AFP/Menahem Kahana

A 19 és 70 év közötti résztvevők, akik nagyrészt izraeliek voltak, bár akadtak köztük, akik Svájcból, Amerikából illetve Nagy-Britanniából érkezett, lassan sétáltak a holdbéli tájon a Tunick által előírt formációkban. A fehér festék egyébként, amelyet viseltek, kifejezetten a művész számára készült.

Szürreális hatást keltenek a fehérre festett alakok a tájbanForrás: AFP/Menahem Kahana

A festés felidézi egyrészt a Holt-tenger jellegzetes ásványi képződményeit, a sóoszlopokat, de utal Lót feleségének bibliai történetére is, aki Isten figyelmeztetése ellenére menekülés közben visszanézett a pusztuló Sodoma és Gomora városára, ezért sóbálvánnyá változott.

A résztvevők a fotós instrukcióit követtékForrás: AFP/Menahem Kahana

Tunick ezt az installációt a korábbi kettő folytatásának szánja, amelyek szintén a környéken készültek 2011-ben és 2016-ban. Akkor a résztvevők a Holt-tenger vizében álltak illetve derékig a sárba temették őket. "Amikor egy környezeti problémát összekapcsolunk a testtel, az nemcsak a test sebezhetőségét mutatja meg a természettel szemben, hanem a természet test általi fenyegetettségét is" - mondta Tunick.

Izrael, Holt-tenger, Spencer Tunick, fotó, aktForrás: AFP/Menahem Kahana

"Az emberiség képes hatást gyakorolni egy hatalmas tengerre. És azt gondolom, hogy ez a szembeállítás, a törékeny test és a szintén sebezhető Holt-tenger szembeállítása új energiát hoz az ezzel kapcsolatos munkához és az erről szóló eszmecseréhez is".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek