A felújított komáromi Csillagerődben találtak otthonra a 70 évig raktárban porosodó szobrok

Elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése, melynek köszönhetően visszanyerte korhű, eredeti állapotát. Az erődben egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talált – olvasható a ligetbudapest.hu weboldalán.

A Csillagerőd kulturális központként született újjáForrás: Liget Budapest Projekt

Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el korszerű, interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként fogadja a látogatókat 2021. október 8-tól.

A több mint három évig tartó munkálatok során az erődépületet és környezetét teljes körűen felújították, és egy új, több funkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel bővítették. Az épületben a Szépművészeti Múzeum gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talált otthonra az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. Íme,egy kis ízelítő, mi minden vár a látogatókra!

Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolatát, csakúgy mint a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását.

A kollekció kétségtelenül az ország egyik legtöbb megpróbáltatást kiállt képzőművészeti gyűjteménye volt, mert az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, és számos mű súlyosan sérült. Az itt kiállított gipsz szobormásolatok egykor főszerepet játszottak a szobrászat történetének bemutatásában. Az európai szobrászat legfontosabb emlékeiről készített gipszöntvények világszerte számos múzeum teljes értékű műtárgyai voltak a 18. századtól a 20. század elejéig. 

A komáromi Csillagerőd új, különleges történeti értéket képviselő szobormásolatokból álló kiállítása lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig.

Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről és szemmagasságból lehet tanulmányozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek