Zuzmósodást ösztönző szobrot állítottak fel a Gárdonyi téren

Zuzmósodást ösztönző szobrot helyeztek el a Gárdonyi téren az Eleven ősz című összművészeti fesztivál alkalmából. A szobrot úgy alakították ki, hogy megfelelő környezetet biztosítson a zuzmók megtelepedésére a következő évtizedekben, írják a készítők a Facebookon.

IllusztrációForrás: JerzyGorecki/Pixabay

A zuzmók a szobrot készítő kolletíva szerint a Föld legtöbb környezeti elemének ősei, melyek több ezer faj szimbiózisából jöttek létre. Telepeiket gombák, fotoszintetikus algák, különböző baktériumok és olyan komponensek alkotják, melyek az ember számára a mai napig ismeretlenek. Annak ellenére hogy igen komplex élőlényekről van szó, betolakodóként tekintünk rájuk. Azt gondoljuk, jelenlétük veszélyezteti a szobrainkat és épületeinket, ezért kiűztük őket a városainkból. A Fuzzy Earth kollektív és az Építész Szakkollégium közös szobra, a Shimmer, épp az ellenkezőjét teszi: gyarapodásra ösztönzi ezeket a komplex organizmusokat és ünnepli virágzásukat a város közterén, magyarázzák.

A Gárdonyi téren állítotják fel a szobrotAndódy Dóra/Bartók Béla Boulevard/facebook

Az alkotók úgy installálták a szobrot, hogy az a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítsa a zuzmók számára a növekedésre. Az következő évtizedekben a zuzmók teljesen el fogják foglalni a szobrot. Először a déli fekvésű repedésekben, mélyedésekben fognak megjelenni, majd csatákat vívva és egyesülve egymással tovább terjesztkednek.

Az első lakókat talán mi is láthatjuk majd néhány éven belül, viszont a legtöbbjük csak a következő nemzedékek számára lesz megfigyelhető.

Ez az évtizedeken átnyúló koncepció a természet generációs gondoskodására hívja fel a figyelmet. A Fuzzy Earth Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes kreatív praxisa. Munkáik a környezet és a technológia kapcsolatát vizsgálják terek, tárgyak és események tervezésén keresztül. A szobrot a Pilisborosjenőn tartott kreatív műhely résztvevői tervezték idén augusztusban az Építész Szakkollégium által szervezett Ostrom alkotótábor során.

Az installációt szeptember 19. (vasárnap) 15.00 órától egy tematikus beszélgetés kíséri, ahol a Fuzzy Earth tagjai és az Ostrom workshop résztvevői megosztják személyes tapasztalataikat a tervezési folyamatról és a zuzmókkal való találkozásról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek