Lapótyától a tikverőzésig - Közösségek öröksége a Skanzenben

Szeptember 18-án és 19-én színpadi produkciók, kézműves bemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat a szentendrei Skanzenben. A kétnapos programkavalkád során a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek, valamint a magyarországi nemzetiségi és erdélyi tájházak mutatkoznak be - olvasható a múzeum közleményében.

Forrás: Skanzen

A Skanzenben ezen a hétvégén megismerhetik az érdeklődők az ország örökség-közösségeinek szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. A színes forgatagban találkozhatnak egri fertálymesterekkel, novaji remélőkkel, tikverőkkel, busókkal, matyókkal, a solymászat, a halászat, a nagykunsági gyapjúhímzés, vagy akár a halasi csipkeverés hagyományával.

A programok illeszkednek a Határtalan Skanzen című tematikus évadhoz, amelybe bevonja a múzeum a magyarországi nemzetiségi és erdélyi tájházakat fenntartó magyar közösségeket is. Szilágysámsoni szőttesek mellett itt lesz a fertőhomoki tamburazenekar, kóstolhatnak a vállalkozó kedvűek stifoldert Fekedről, levendulaszörpöt Algyőről, lapótyát Szalacsról. A kézműves programok során kipróbálhatják a kapufaragást és bútorfestést, és nem marad el a rendezvény hagyományos eleme, a Tájházigazgatóság szimbólumának számító almafa ültetése sem. A részletes program a Skanzen weboldalán olvasható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek