Megnyitják kapuikat a szentendrei templomok a művészet előtt

Zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyílnak meg a szentendrei templomok kapui és udvarai pénteken, a Nyitott Templomok Hétvégéjén, írja a Ferenczy Múzeumi Centrum egy közleményben. 

SzentendreForrás: CC BY-SA 4.0/Pusztella/Wikipedia

A három napos fesztivál programjai között szerepel például Kiss Eszter színművész Pilinszky-estje, tematikus séta a templomok között, és közös alkotás a szentendrei művésztelep vezetésével, ahol a helyi templomok csúcsait alkothatjuk újra a vásznon. Lesznek idézetek a Bibliából, az Énekek énekéből, Luther, Hamvas, Pilinszky írásaiból, templomséta irodalmi és zenei meglepetésekkel, ismerkedés a szakrális műalkotásokkal, utcatárlat a Belgrád székesegyház kerítésfalán, egyházművészeti és építészeti előadás, orgonaest és kórusmuzsika is. Emellett fellép a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Gerendás Péter és a Vujicsics Együttes.

A programok szervezésébe a helyi vallási közösségek mellett a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak. Az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a zenei programokat és előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendrei Teátrum, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a MANK Galéria munkatársai szervezték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek