Holnap indul az ötnapos nemzetközi rövidfilmfesztivál Budapesten

A busó(járás) egy tavaszváró, téltemető népszokás Mohácson, na meg a 2004 óta minden évben mergendezett nemzetközi rövidfilmfesztivál rövidítése. A Busho, azaz a Budapest Short célja a Közép-Kelet Európai audiovizuális szektor fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget lehetőséget a bemutatkozásra és az önmegvalósításra.

A fotó illusztrációForrás: Joshua Hanks / Unsplash

Idén 63 országból érkezett közel ezer 30 percnél rövidebb alkotás a fesztiválra nevezhető fikciós, animációs és kísérleti kategóriákban. A zsűri végül 71 rövidfilmet választott a 15 órás versenyprogramba, melyek között kategóriánkénti bontásban 4 kísérleti 16 animációs és 51 fikciós film található.

Az idei versenyprogramban ismét felbukkannak korábban nemzetközi díjakat elnyert alkotások, mint a brit Dylan Holmes Williams által rendezett 14 perces The Devil's Harmony, ami a zsűri különdíját kapta a 2020-as Sundance fesztiválon. A berlini Film- és Televíziós Akadémián készült Nagy Borbála Pannónia dicsérete című filmje, melyet 2020-ban Német Rövidfilmdíjjal jutalmaztak. A Gryllus Dorka főszereplésével készült Agapé című vizsgafilmet 2020-ban meghívták a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásába, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel és amelyet Beleznai Márk, a Metropolitan Egyetem hallgatója készített.

A fesztivál augusztus 31-én kezdődik 19 órakor az Olasz Kultúrintézet Verdi termében.

Fellép az Első Pesti Rackák Ferenczi György vezetésével, valamint megtekinthetőek lesznek a 2020-as év díjazott alkotásai is. A fesztivál négy fővárosi helyszínen, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában, az Olasz Kultúrintézetben és a Cervantes Intézetben kerül megrendezésre, de a teljes versenyprogram megtekinthető lesz Sopronban és Szegeden is. A díjkiosztót szeptember 4-én este tartják szintén az Olasz Kultúrintézetben. A részletes programról itt tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek